Beste Haarborstel (Beoordeeld in 2023)

Best beoordeelde Haarborstel – onze nummer 1 van 2023

Met misschien wat verjaardagsgeld en een bijdrage uit je ‘verzorging-potje’ stel je jezelf in staat de nummer één haarborstel te kopen. De haarborstel van Mason Pearson is duur, maar van ontzettend hoge kwaliteit. Je haar behoudt structuur, voelt glad aan en is binnen no time ontklit. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, nietwaar?

Introductie

Mensen met lang-ish haar, in onze cultuur voornamelijk vrouwen, kunnen tegenwoordig niet meer zonder hun haarborstel. Overal wordt het ding mee naartoe gesleept en de haren vliegen in het rond. Maar hoe weet je eigenlijk wat de beste haarborstel voor jou en je haar is?

In deze blog lees je niet alleen over tips om de juiste borstel aan te schaffen, maar krijg je ook gewoon een top vijf voorgeschoteld. Daarmee is de keuze misschien al een beetje vóór je gemaakt en toch maakt het allemaal een stuk makkelijker. De ene is de andere niet. Niet als het gaat om werking, maar ook niet als het gaat om kwaliteit of gebruik van materialen. We geven je een beste duurzame optie, een beste optie voor klittend haar en natuurlijk ook de beste haarborstel of all time. Dat ‘van alle tijden’ is nog niet eens gelogen ook, want het merk brengt al zo’n 130 jaar haarborstels op de markt.

Kooptips: 5 belangrijke dingen om naar te kijken bij het aanschaffen van een goede Haarborstel

 1. Haartype
  Denk je dat jou haartype een specifieke borstel nodig heeft, zoek hier dan naar. Er zijn talloze borstels die geschikt zijn voor alle soorten haar, maar ook zeker borstel die bijvoorbeeld speciaal voor krullen zijn gemaakt. Het kan verder baat hebben om een borstel te kiezen voor dik of dun haar, zodat je je haar zo min mogelijk beschadigt.
 2. Doel
  Wil je je haar ontwarren, volume creëeren, je haar ontziltten of krullen definiëren? Afhankelijk van het soort borstel, hebben de pinnetjes/ haren of de opstelling hiervan invloed op de werking.
 3. Materiaal
  Als je bijvoorbeeld een borstel zoekt die je kan gebruiken tijdens het föhnen, is het niet verstandig om te gaan voor een borstel van kunststof. Althans, sommige soorten kunststof kunnen absoluut niet tegen hitte. Kan de borstel het zelf wel, dan bestaat er nog een kans dat het rubber van het kussen de hitte niet verdraagt. Andere soorten materialen vinden het vervelend als er bepaalde stoffen uit haarproducten mee in aanraking komen.
 4. Onderhoud
  Je zal je borstel regelmatig moeten schoonmaken. Controleer in de beschrijving of dit kan, in welke mate dat mogelijk is en welke manier er wordt aangeraden. Met andere woorden: kies een onderhoudsvriendelijke haarborstel.
 5. Ergonomisch ontwerp
  Gezien het dagelijks borstelen van je haar toch wel enige mate van energie kost, wil je je misschien focussen op het handvat van de borstel. De ene borstel valt fantastisch in je handpalm, waarbij het bij de andere na een tijdje toch wel wat ongemakkelijk aanvoelt.

5 Beste Producten

#1 Mason Pearson BN1 Popular Bristle & Nylon Haarborstel

Prijs: €142,30

+ gemaakt van ontzettend hoge kwaliteit
– gebruiksaanwijzing erg specifiek

Zowel in binnen- als buitenland lijken personen verknocht te zijn aan deze haarborstel. Dat mag ook wel, gezien de prijs niet op de gemiddelde prijslijst van haarborstel staat. Al ruim 130 jaar is Mason Pearson bezig met het winnen van de harten van mensen met langer haar. Het van oorsprong Britse merk staat bekend om haar onder andere de duurzaamheid van de haarborstels. De handelsmerken loyaliteit, luxe en efficiëntie peilen sinds jaar en dag aan de kop van het bedrijf. Heb je een haarborstel van Mason Pearson, dan zal je deze op de hele wereld tegenkomen en herkennen.

Een borstel van kwaliteit, blijkt alleen uit dat verhaal al. De borstel is geschikt voor personen met kort, half lang tot lang haar. Verder staat er iets over dat de borstel is voor mensen met normaal haar, al vragen we ons af wat daar precies mee wordt bedoeld. In ieder geval is het raadzaam de gebruiksaanwijzing van de borstel te lezen voordat je deze gaat gebruiken. Je komt er dan bijvoorbeeld achter dat je de borstel niet moet gebruiken als je iets van een product in je haar hebt. Dat zal namelijk het rubber aantasten, omdat de chemicaliën uit die producten zich ophopen. Ook het gelijktijdig borstelen en bijvoorbeeld föhnen zal je met deze borstel achterwege laten, omdat het de pinnetjes van zwijnenhaar en nylon flink zal aantasten. Maar, volg je de aanwijzingen goed op, dan zal je kunnen genieten van ontklit, glad, steil haar. Je prachtige krullen zal je er hoogstwaarschijnlijk niet mee kunnen behouden.

Het is de Rolls-Royce onder de borstels‘, luidt een recensie over de borstel. Er wordt daarmee met name geduid op de luxe van het hebben van de borstel. Dat mag ook wel, gezien er een aardig prijskaartje aan hangt. De borstel wordt dan ook gebruikt door verschillende, professionele haarstylisten. Een pluspunt aan deze variant, is dat je er ook meteen een schoonmaakset bij krijgt. Als je de Mason Pearson BN1 Popular Bristle & Nylon haarborstel op de juiste manier gebruikt en regelmatig schoonmaakt, zal deze het langst meegaan.

#2 WetBrush Originele Detangler

Prijs: €12,14

+ SoftTips zijn extra zacht, maar ook zeer stevig
+ geschikt voor alle haarsoorten, waaronder pruiken en extensions
– handvat gemaakt van plastic

Anders dan de titel je misschien laat denken, is deze haarborstel geschikt om zowel nat als droog haar te borstelen. Knopen verdwijnen met deze borstel, dankzij de flexibele pinnetjes, als sneeuw voor de zon. Misschien nog wel het allermooiste aan deze borstel is dat hij geschikt is voor alle soorten haar. Dus ook pruiken en (haar met) extensions kan je met deze borstel van een knopenvrij bestaan voorzien. Over die pinnetjes gesproken, er is bij dit onderdeel van de haarborstels sprake van SoftTips. Dat betekent dat de pinnetjes extra zacht zijn voor je hoofdhuid en tegelijkertijd zeer stevig zijn, om door al het haar heen te komen. Verder staat de WetBrush Originele Detangler bekend om zijn ergonomische handgreep. Deze is speciaal ontwikkeld door stylisten, waarbij de comfortabele grip een belangrijke vereiste was. Natuurlijk is dit ook ontzettend fijn wanneer stylisten de borstel zelf gebruiken, gezien ze zichzelf ook van een zere pols besparen.

Wederom gaat het om een product dat over de hele wereld bekend is. Een vrouw met het haar tot op haar billen en andere personen met ‘moeilijk’ haar prijzen de borstel de hemel in alsof het wat wonderbaarlijks is. Er wordt maar weinig haar uit je hoofdhuid meegenomen en de borstel vloeit na enig gebruik al door je haar alsof het zijde is. Je wil natuurlijk dat je haar zo lang mogelijk zonder knopen blijft. Elke seconde van de dag aan je haar denken, daar zit je vast niet op te wachten.

Zoals bij veel producten kleven er ook zogenoemde ‘nadelen’ aan deze borstel. Zo is het handvat van de borstel gemaakt van plastic. Plastic is dan wel duurzaam, heel goed blijkt het niet voor het milieu te zijn. Ontzettend veel plastic drijft in de zee, ligt in de berm of beland op andere afvalhopen. Mocht je willen gaan voor iets dat écht duurzamer is, dan kan je even verder lezen.

#3 Tangle Teezer Salon Elite Detangling Haarborstel

Prijs: €15,41

+ perfect voor haar met veel klitten
– onderdeel van een hype

Al sinds jaar en dag zijn een nog elke dag talloze mensen die niet zonder hun Tangle Teezer kunnen. De reden? De Tangle Teezer Salon Elite Detangling Haarborstel maakt je haar binnen no time klit-vrij. In plaats van raggen bij elke klit die je tegenkomt, zal je haar een stuk behoedzamer worden behandeld. Zo wordt er gesteld dat je haar oor het gebruik een stuk minder snel breekt. Het gevolg daarvan is weer dat je haar gezonder en voller gaat aanvoelen, op den duur. Houd er dan nog wel even rekening mee dat het haar op je hoofd zo’n 1 centimeter per maand groeit. Het zal zo maar kunnen dat dat vollere gevoel niet al na het gebruik van de haarborstel aanwezig is.

Hoe dan ook, gezonder gevoel of niet, de kwaliteit van je haar blijft op pijl. Zelfs aan hun ‘fashion statement’ is gedacht, want de Tangle Teezer is verkrijgbaar in maar liefst vijf verschillende kleuren. Gezien het formaat (en dus de kleurtjes) vervoer je de haarborstel makkelijk en kan je zonder zorgen je haarborstel uit je tasje halen. Iedereen zal opkijken van het fantastische design. Over dat design gesproken: de Tangle Teezers staan bekend om hun bijzondere vorm. In plaats van een handvat met daar bovenop de borstel, heb je in dit geval te maken met alleen dat bovenste gedeelte. De vorm is zo gemaakt, dat deze makkelijk, maar vooral ook goed te pakken is. Je hebt daarmee de controle over de borstelgang en zal minder snel blijven haken in alle knopen. Het gevoel dat je je halve hoofd meetrekt bij het ontziltten is verleden tijd.

We kunnen er niet omheen draaien en zeggen dat een Tangle Teezer een nagenoeg fantastische werking heeft. Echter is het wel zo dat de Tangle Teezer voor langere tijd onderdeel was van een trend/ hype die het hele land door ging. Of de werking dus écht altijd zo fantastisch is, is daardoor meer een vraag dan een statement. Om er achter te komen, zal je het product zelf moeten uitproberen. Gezien het voor een degelijk bedrag te koop is, is dat geen gekke gedachte.

#4 Denman D3 Medium Stylingborstel

Prijs: €14,95

+ goede prijs-kwaliteitverhouding
+ borstel voor personen met krullend haar
– kan wat hard aan de hoofdhuid aanvoelen

De haarborstel bestaat uit 7 lange, evenredige lijnen met pinnetjes. Die structuur zorgt ervoor dat de borstel gemakkelijk door het haar heen glijdt. Met name voor personen met krullen is dit fantastisch. Je wil namelijk niet dat de borstel de krullen uit je haar trekt. Vandaar komt ook de ‘D3’. Dit staat voor Defining curls, wat verder duidt op loose curls, spiral curls en corkscrew curls, als we het zo goed begrijpen.

Deze borstel is dus voor mensen met een specifieke haarstijl en doet het daarbij prachtig. Bij het kiezen van een haarborstel is het dan ook erg belangrijk om rekening te houden met je haartype en behoeften. Bij fijn haar wil je liever een borstel met zachte haren, waar je bij dik haar profiteert van een borstel met stevig haren/ pinnetjes. Kies daarnaast voor een borstel van hoogwaardige kwaliteit, net zoals de Denman D3 Medium Stylingborstel dat is. Borstel altijd zachtjes en voorzichtig om schade aan je haar te voorkomen. Al helemaal bij krullend haar wil je aan de onderkant, dus bij je haarpunten, voorzichtig beginnen. Werk daarna langzaam naar de wortels toe om klitten te vermijden. Ga voor een borstel, zoals deze, waarbij je niet tientallen keren over hetzelfde stukje haar hoeft te gaan. Je krullen mogen dan wel van nature voorkomen, dat betekent niet dat ze altijd blijven zitten.

Houd er rekening mee dat het gaat om een relatief harde borstel. Daarmee wordt bedoeld dat alles wat hard aan je hoofdhuid kan aanvoelen. De prijs-kwaliteitverhouding van deze haarborstel is overigens erg goed. Je krijgt voor een klein prijsje een toch wel relatief goede borstel voor een specifieke haarsoort. Zo zie je maar weer dat een beste behandeling van je haar niet per definitie gelijk staat aan een product waar je de hoofdprijs voor betaald.

#5 Bamboozy Bamboe Haarborstel Middel Ovaal plasticvrij duurzaam biologisch zero waste milieuvriendelijk

Prijs: €14,95

+ meest duurzame keuze
– haarborstel niet altijd van de kwaliteit zoals deze wordt verwacht

‘Plasticvrij, duurzaam, biologisch, zero waste én milieuvriendelijk’. De hele mond vol woorden schreeuwt om alles dat een nieuwe, duurzame, energie neutrale zou moeten voorstellen. De haarborstel is extra geschikt voor mensen met extra dun haar, maar alle andere met dik, krullend, droog of nat haar zullen er ook hun ei in kwijt kunnen. De pinnetjes, of knopjes, aan de haarborstel zorgen voor minder haaruitval, vandaar dat het ook zo fantastisch is voor mensen met weinig haar.

De borstel is er niet per sé voor alle mensen met veel klitten. Daarentegen is een benoeming van een ontwarrende en gladmakende werking haarborstel, een betere beschrijving voor de Bamboozy Bamboe Haarborstel Middel Ovaal plasticvrij duurzaam biologisch zero waste milieuvriendelijk. Borstel je je haar overigens in een droge staat, dan zal het je verbazen dat het niet statisch achterblijft. Dit komt door de anti-statische werking. De antibacteriële werking zal je verblijden met gestroomlijnd en glad haar. De haarborstel lijkt fantastisch te zijn, ook gezien het effect van het zachte borstelen. Daarmee is de borstel geschikt voor (jongere) kinderen of mensen met een gevoelige hoofdhuid. De kwaliteit van de materialen zijn goed op peil en dat niet alleen, want de levering van de borstel is ook van kwaliteit. Hij wordt namelijk geleverd in een kartonnen doosje, waarbij verder geen eens sprake is van extra afval. Je krijgt een borstel en niet meer, precies waarvoor je betaald hebt, dus.

Helaas is niet alles zo perfect als de bovenstaande beschrijving doet vermoeden. Zo klagen meerdere mensen over het de kwaliteit van het product op lange termijn. Hij gaat redelijk snel kapot en het handvat zou niet heel comfortabel zijn. Bovendien is de anti-statische werking niet altijd wat het moet zijn. Dat soort zaken zijn allemaal erg vervelend, omdat je graag langer dan een maand met een borstel wil doen. Mocht je trouwens je borstel goed willen onderhouden, zorg er dan voor dat je de haren er vaak uithaalt. Dit doe je door de borstel in water te leggen, waarna het haar er zo uit te halen is.

Conclusie

Met de juiste haarborstel kan je genieten van gezond, glanzend en prachtig haar. Vandaar dat we aanraden te investeren in een borstel van kwaliteit. Laat je nou net hebben genoten van een blog met de top 5 beste haarborstel van het moment. De haarborstel hebben stuk voor stuk eigen kwaliteiten en variëren op verschillende vlakken. Het is een top die bestaat uit borstels, geschikt voor van allerlei wensen. Geef je haar de verzorging en styling die het verdient. Zeg tot ziens tegen vervelende klitten en warrig haar, zeg tot ziens tegen haar waar je niet vrolijk van wordt. Je haar/ kapsel is immers toch wel iets waar op een dag veel mensen tegenaan kijken.

Veelgestelde vragen

Kan ik een borstel gebruiken op nat haar?

Over het algemeen wordt het aanbevolen om een grove kam te gebruiken in plaats van een haarborstel bij nat haar. Nat haar is namelijk meer kwetsbaar voor breuk, dus een kam met wijde tanden is een beter idee. Overigens verklaren veel merken dat hun specifieke haarborstel wel of ook geschikt is voor nat haar. Maak hierin daarom zelf een afweging, waarbij je bedenkt of het voor jou iets uitmaakt. Heb je bijvoorbeeld nooit klitten of knopen, dan zal het weinig tot geen problemen moeten opleveren.

Hoe vaak moet ik mijn haarborstel schoonmaken?

Het is raadzaam op regelmatige basis je haar schoon te maken. Na elk gebruik kan je bijvoorbeeld alle nagenoeg alle haren er alvast uittrekken. Als je daarnaast ongeveer één keer in de maand de borstel grondig reinigt, zal je een heel eind moeten komen. Een aantal merken biedt speciale cleaning supplies aan, maar dat zal lang niet overal beschikbaar zijn. Met warm water en een milde shampoo verwijder je alle haren en eventuele resten van haarproducten op een productvriendelijke manier.

Wanneer moet ik een haarborstel vervangen?

Sowieso hangt de levensduur van een haarborstel af van de kwaliteit en het gebruik. Controleer regelmatig de staat van de borstel en vervang deze indien nodig. Soms laat bijvoorbeeld de verf van de pinnetjes los en blijft het in je haar achter. In andere gevallen kan je denken aan bijvoorbeeld een jaar.

Kan ik een haarborstel delen met anderen?

Ja, dat kan. Is het verstandig? Niet echt. Het wordt eigenlijk altijd aanbevolen om je eigen haarborstel te gebruiken om hygiënische redenen. Het delen van een borstel kan de verspreiding van hoofdhuidaandoeningen en bacteriën bevorderen.