Binnen en buiten in harmonie: tips voor het balanceren in je interieur

a living room filled with furniture and a mirror

Je denkt er misschien niet zo snel over na. Maar het ontwerpen van een nieuwe tuin vereist aardig wat tijd en aandacht. Je moet niet alleen slim omgaan met de beschikbare ruimte, maar het ontwerp moet ook strategisch zijn gemaakt. Denk hierbij aan de plekken waar de meeste lichtinval is en het toevoegen van de juiste bloemen en planten aan het ontwerp. Redenen genoeg dus om daar voldoende tijd voor uit te trekken en met de grootste zorg naar het design te kijken. Om het ontwerpen wat makkelijker te maken, hebben we een paar erg handige tips voor je op een rijtje gezet.

Let op de juiste verhouding tussen bestrating en genoeg groen in de tuin

Tijdens het ontwerpen van een nieuwe tuin, is het een echte must om genoeg groen toe te voegen. Want maak je de keuze voor een tuin die helemaal of voor het grootste deel is betegeld? Dan heeft je tuin in de zomermaanden minder ruimte om af te koelen en er is minder leefruimte voor insecten en vogels. Ook biedt het een erg fraai uitzicht, bijvoorbeeld vanaf je eigen veranda met een glazen schuifwand. Voldoende groen is dus essentieel voor het bijdragen van een duurzaam steentje aan de planeet. Wissel een gazon bijvoorbeeld af met planten die ook in de wintermaanden een mooie groene kleur behouden.

Lekker loungen in een of meerdere plekken in de tuin

En heb je ook al een keer goed gekeken naar de plek in de tuin waar je heerlijk kunt loungen – bijvoorbeeld met een pergola zonwering? Wat de beste plek is, hangt vooral af van je eigen voorkeur. Geniet je het liefste zo lang mogelijk van de zon tijdens het loungen? Of zoek je toch liever naar een plek waar je bijvoorbeeld een (natuurlijke) overkapping kunt realiseren voor net even wat meer schaduw en beschutting?

Zorg voor een stukje veiligheid met de nodige verlichting

Ben je voor de volle 100% tevreden met de hoeveelheid groen en de stijl van de tegels in de tuin? Kijk dan ook meteen een keer naar de verlichting. Dit is immers een stap die veel woningbezitters vergeten tijdens het maken van een nieuw ontwerp. En eigenlijk is dat enorm zonde. De juiste soort verlichting zorgt zowel voor de juiste sfeer als net even wat meer veiligheid in het donker. Denk daarbij aan een wandlamp met bewegingssensor voor als het sneller donkerder is in de avond. Of verlichting die je in de grond kunt steken en die werkt op zonne-energie.