Bruin haar verven: tips en trucs

Bruin haar is een klassieke en tijdloze haarkleur die veel vrouwen graag dragen. Het kan worden aangevuld met verschillende kapsels en stijlen en past bij veel verschillende huidtinten. Of je nu je natuurlijke kleur wilt versterken of een compleet nieuwe look wilt creëren, er is een aantal dingen om in gedachten te houden voordat je je haar verft. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden bij het verven van je haar.

Kies de juiste tint bruin haarverf

Als het gaat om het kiezen van de juiste tint bruine haarverf, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder de natuurlijke haarkleur, huidtint en persoonlijke voorkeuren. Voor vrouwen met een warme huidtint zijn goudbruine en koperbruine tinten een goede keuze, terwijl vrouwen met een koele huidtint kunnen kiezen voor asbruin of chocoladebruin. Als je niet zeker weet welke tint het beste bij je past, is het altijd een goed idee om advies te vragen aan een professionele kapper. Ze kunnen helpen bij het kiezen van de juiste tint die past bij je huidtint en persoonlijke stijl.

Voorbereidingen

Voordat je begint met het verven van je haar, zijn er een aantal belangrijke voorbereidingen die je moet treffen om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt. Gebruik bijvoorbeeld handschoenen om je huid tegen de verf te beschermen.

 1. Zorg dat je haar in goede conditie is voordat je het verft. Dit betekent het vermijden van chemische behandelingen, zoals permanenten, voor minimaal een maand voordat je begint met verven. Het is aan te raden om 24 uur voor de behandeling ook niet te verven.
 2. Hydrateer je haar door middel van oliën of conditioners om het zo te kunnen beschermen tegen schade.
 3. Klaar om te verven? Lees de instructies op de verpakking van de haarverf en volg deze zorgvuldig op.
 4. Gebruik niet te veel, maar ook niet te weinig verf en verspreid het gelijkmatig over je haar een. Neem genoeg verf voor je de aanzet, omdat daar het kleurverschil het meeste opvalt.
 5. Als je je hele haar hebt geverfd, dan laat je de verf in je haar in plastic folie of een douchekap intrekken. Kijk op de verpakking hoe lang dit moet duren.
 6. Na de verstreken tijd, moet je je haar uitspoelen. Zorg hier ook weer dat je handschoenen draagt, want de chemische stoffen in de verf zijn niet goed voor je huid.
 7. Nu je het hebt uitgespoeld, gebruik je nog een kleurshampoo om je haar te wassen. Als je wil dat je haar lekker zacht wordt en een mooie glans krijgt, gebruik dan een extra haarmasker.

Weet dat het verven van je haar risico’s met zich meebrengt. Het kan zijn dat je haar niet de kleur van het haar op de verpakking krijgt. Veel bruine verven hebben een rode ondertoon. Hoe zichtbaar dat is, ligt aan je eigen haarkleur. Mocht je het risico willen voorkomen, raadpleeg dan je kapper.

Veelgemaakte fouten bij het verven van bruin haar

Een veelgemaakte fout bij het verven van bruin haar is dus om de verkeerde tint te kiezen. Het is belangrijk om de juiste tint te kiezen die past bij je huidtint en haarkleur om te voorkomen dat je er onnatuurlijk uitziet.

Verder is het een foute aanname om te denken dat je het haar in één keer in een donkere kleur kunt verven. Als je natuurlijke haarkleur lichter is, is het vaak nodig om het haar in verschillende fasen te verven om de gewenste kleur te bereiken. Een lichte haarkleur, zoals een blonde haarkleur, moet eigenlijk eerst voorbehandeld worden. Die behandeling is alleen beschikbaar bij de kapper. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat er alsnog blonde lokken door je bruin geverfde haar heen komen.

Een aantal mensen neemt het niet zo nauw met de instructies op de verpakking. Geen goed plan! Blijft de verf te lang in het haar laten zitten? Dit kan leiden tot overmatige beschadiging en uitdroging.

Hoe behoud je de kleur zo lang mogelijk?

Om de kleur van je pas geverfde bruine haar langer te behouden, is er een aantal dingen dat je kunt doen. Allereerst is het belangrijk om je haar niet te vaak te wassen. Was je haar om de de dag, het liefst nog minder dan dat. in plaats van dagelijks om te voorkomen dat de kleur vervaagt. Gebruik ook een shampoo en conditioner die speciaal zijn ontworpen voor gekleurd haar om de kleur te behouden en het haar te beschermen.

Je kunt ook overwegen om regelmatig een haarmasker te gebruiken dat speciaal is ontworpen voor gekleurd haar om het te hydrateren en te beschermen tegen beschadiging. Vermijd daarnaast het gebruik van warme stylingtools zoals een föhn, stijltang of krultang, omdat deze het haar kunnen uitdrogen en de kleur kunnen vervagen. De glans die je haar bevat, zal moeilijk te behouden zijn.

Toch naar de kapper

Als je besluit om je haar te laten verven door een professionele kapper, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het maken van de afspraak. Hier zijn enkele tips:

 1. Plan je afspraak op een geschikt moment. Het verven van haar kan gemakkelijk enkele uren duren, afhankelijk van de dikte en lengte van je haar.
 2. Neem een foto mee van de gewenste haarkleur. Dit kan de kapper helpen om een beter idee te krijgen van wat je zoekt. De communicatie zal soepeler verlopen.
 3. Vraag naar de kosten van de behandeling en de eventuele bijkomende kosten, zoals een knipbeurt of haarbehandeling na de kleurbehandeling.
 4. Wees duidelijk over je haarverleden. Het is belangrijk om de kapper te vertellen of je haar al eerder gekleurd is, of je haar bijvoorbeeld eerder is gepermanent, want deze behandelingen kunnen invloed hebben op de manier waarop de nieuwe kleur uitpakt.

Het verven van bruin haar kan een leuke manier zijn om je uiterlijk te veranderen en een nieuwe look te creëren. Maar let op! Kies de juiste tint te kiezen, tref de juiste voorbereidingen en voorkom veelgemaakte fouten. Je haar blijft op die manier gezond. Nu is het aan jou om bij de drogisterij verf uit te kiezen. Dan kun je straks genieten van je nieuwe haarkleur en er stralend uitzien.