Een nieuwe keuken? Heb je hier al aan gedacht?

white and black kitchen cabinet

Op het moment waarop je overweegt een nieuwe keuken te installeren, zeggen wij doen! Nee, uhm.. dat moment zal een spannende en overweldigende tijd betreffen. Normaal gesproken vormt de keuken het hart van het huis. Ga je verbouwen, dan verandert dat hart in één grote stofbende en ligt overal materiaal en troep. Koken? Dat doe je maar bij de buren, want in huis zal het even niet kunnen.

Goed, het is en blijft bij dit soort projecten belangrijk dat je een goede voorbereiding hebt. Ze zeggen niet voor niets dat ‘de voorbereiding het halve werk is’, toch? Lees in deze blog in ieder geval een aantal belangrijke punten waar je op moet letten bij het installeren van een nieuwe keuken. Geloof ons, een keuken kopen is namelijk een grotere stap dan je misschien denkt.

Het ontwerp

Het begint als vanzelfsprekend bij de keukenboer. Hier ga je bespreken hoe je nieuwe keuken eruitziet, wat het allemaal mag kosten, hoeveel ruimte je eigenlijk hebt en nog veel meer. Als je alles op een rijtje zet, komt het ongeveer op het volgende neer

 • Ontwerp
  Het ontwerp is wat anders dan de stijl. Het ontwerp is namelijk het idee van hoe alles samenkomt. Denk aan: waar staan de kastjes, hoe groot zijn ze en in welke kleur worden deze gemaakt?
 • Stijl
  Zorg er in ieder geval voor dat de stijl pat bij de algehele esthetiek van je huis. Een hele strakke, moderne keuken staat misschien wat minder fraai dan landelijke keukens in een eclectisch interieur.
 • Budget
  Hoe leuk het ook zou zijn, waarschijnlijk heb je niet het geld van de wereld. Vandaar is het belangrijk om een realistisch budget vast te stellen en de kosten goed te plannen. Een oven een magnetron die je met je telefoon kan aansturen is leuk, maar wellicht wel wat duurder dan een combi-magnetron.
 • Functionaliteit
  Een van de eerste dingen om te overwegen bij het plannen van een nieuwe keuken is de functionaliteit en indeling. Ergonomie speelt hierbij een cruciale rol. Gelukkig hoef je over dit soort dingen niet zelf na te denken, tenzij je specifieke eisen hebt, en zal een keukenprofessional hier zelf wel over beginnen.

Goed, nu je ongeveer klaar bent bij de keukenboer is het tijd voor de volgende stap.

Montage

De volgende stap is, nadat alles is gepland, betaald en geleverd, de montage. De klussers met twee rechterhanden zullen hier hun vingers zelf aan willen branden, maar genoeg mensen willen dit uitbesteden. Mocht er iets fout bij de installatie, dan kan je het probleem nog in de handen van een ander schuiven. Klinkt niet netjes, maar is niet meer dan normaal als jij hebt betaald voor een service, die dan blijkbaar niet goed is uitgevoerd. Ga je er wel zelf aan de slag mee, dan zal je een hele hoop kosten besparen. Je ziet doorgaans dat de montage vaak een stuk duurder is dan de keuken zelf, dus tel uit je winst. Het nadeel is dan als vanzelfsprekend wel, dat je zelf de sjaak bent wanneer er iets fout gaat.

Conclusie

Een nieuwe keuken installeren is een grote beslissing die zorgvuldige planning en overweging vereist. Door rekening te houden met aspecten zoals functionaliteit, materiaalkeuze, budget en installatieopties, kun je ervoor zorgen dat je nieuwe keuken aan al je behoeften en verwachtingen voldoet.