Een te diep decolleté: wat te doen?

Als het aankomt op mode en kleding, kunnen we allemaal wel eens de drang voelen om iets gewaagds te proberen, zoals een diep decolleté. Maar wat als dat decolleté te diep is?

Wat moet je doen als je je ongemakkelijk voelt of zelfs ongewenste aandacht krijgt vanwege een te diep decolleté? Ligt het aan jou of de persoon die je de aandacht geeft? En waar ligt de grens? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en bespreken we praktische tips en inzichten om met te diep decolleté om te gaan.

De impact van te diep decolleté

Het dragen van een te diep decolleté kan verschillende negatieve gevolgen hebben. Een van de belangrijkste is de invloed op het zelfbeeld en het zelfvertrouwen. Veel mensen voelen zich onder druk gezet om aan bepaalde schoonheidsnormen te voldoen. Ze voelen zich onzeker, maar kiezen er toch voor iets te dragen wat ze eigenlijk niet willen. Misschien wil je je borsten niet showen en maak je de verkeerde keuze of wil je dat juist wel graag, maar word je daar door de maatschappij op afgerekend.

Het dragen van een te diep decolleté kan namelijk leiden tot ongewenste aandacht van anderen. Dit kan variëren van ongepaste opmerkingen of blikken tot ongewenste aanrakingen of zelfs seksuele intimidatie. Deze ervaringen kunnen zeer onaangenaam zijn en kunnen leiden tot psychologische en emotionele stress. Gelukkig is het (seksueel) lastigvallen en intimideren van vrouwen in België strafbaar.

Praktische tips voor on te dealen met te diep decolleté

Als je je ongemakkelijk voelt met een te diep decolleté, zijn er verschillende praktische tips die je kunt overwegen om hiermee om te gaan. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet:

 1. Draag kleding met minder diepe uitsnijdingen
  Hoewel het misschien niet hetgeen is waar je zelf voor wilt kiezen, is het zeker een goede oplossing. Je verhelpt het probleem op een oppervlakkige basis, maar dat betekent natuurlijk niet dat de oorzaak van het probleem hiermee verholpen is. Overigens zou je wel een diepe decolleté kunnen combineren met een mest-inzetstuk.
 2. Accessoires
  Draag een opvallende accessoire dat de aandacht tot je decolleté opheft of ‘egaliseert’. Je verlegt de focus van de decolleté naar wat anders. Dit hoeft natuurlijk niet met zoiets als een statementketting te gebeuren. Denk eens aan een sjaal of leuke blazer.
 3. Comfort
  In the end gaat het erom wat jij wil. Als je je niet prettig voelt met een diep decolleté, doe het dan ook gewoon niet. Ga voor een kledingkeuze die wel oké voelt en waar je zelfverzekerd in bent. Zo’n keuze kan variëren van een hogere halslijn tot het dragen van een outfit dat andere lichamelijke aspecten flatteert.

Diep decolleté ownen

Wat ons betreft kan je best de keuze maken om iets te dragen met een diep decolleté. We geven je om die reden dan ook een aantal manieren waarop je dit kan ‘ownen’. In andere woorden: met welke outfits kan je je comfortabel voelen in een dergelijke outfit. Voorbeelden zijn:

 • Een elegante avondjurk met een diep decolleté ziet er prachtig uit, vooral bij formele gelegenheden zoals gala’s of cocktailfeesten. Combineer het met bijpassende sieraden en hoge hakken om de look compleet te maken. Kijk anders naar het volgende voorbeeld op inspiratie op te doen:
 • Een casual blouse met een diepe halslijn kan leuk zijn voor een avondje uit of een informele gelegenheid. Combineer het met een mom jeans of een rokje voor een trendy en stijlvolle look.
 • Een zomerse maxi-jurk met een diep decolleté is perfect voor een dag op het strand of een avondje uit. Je bedekt je lichaam, maar laat toch het een en ander zien. Ga in dit geval voor lichte, luchtige stoffen en voeg wat leuke accessoires toe, zoals sandalen en een strooien hoed, voor een boho-chique uitstraling.
 • Een jumpsuit met een diepe V-hals is niet alleen wat gewaagd, maar ook erg stijlvol. De aansluitende pasvorm accentueert je lichaam. Een paar hakken voeg je toe om je benen te verlengen en nadruk op het decolleté te leggen. Je voelt je sexy, maar niet té sexy.

Waar je ook voor kiest, het is absoluut geen verkeerde keuze om juist voor een diep decolleté te gaan.

Bestaat een te diep decolleté wel?

De vraag die bij ons oprees tijdens het schrijven van deze blog was, of een te diep decolleté wel bestaat. Want wie bepaalt of het te diep is en sterker nog, wie bepaalt of je het mag dragen of niet?

Het antwoord op beide vragen is: alleen jijzelf. Natuurlijk kan je bij vrienden of vriendinnen advies inwinnen of zij het ’te diep’ vinden, maar degene die uiteindelijk een doorslag maakt, ben jij. Als jij je er comfortabel bij voelt om het te dragen, dan moet je dat lekker doen. Krijg je een opmerking naar je toe geslingerd of maakt een persoon er een negatieve opmerking over: zeg er wat van. Het is niet aan een ander om dergelijke keuzes voor je te maken. Streef daarentegen juist naar zelfacceptatie en maak je sterk voor de community. Bemoei jij je niet met een ander, dan zou een ander zich ook niet met jou moeten bemoeien.

Conclusie

Het dragen van een ’te diep’ decolleté kan verschillende negatieve gevolgen hebben, zoals ongewenste aandacht maar ook zoiets als psychologische stress. Gelukkig zijn er praktische tips die je kunt volgen om met te diep decolleté om te gaan. Denk aan het kiezen van kleding met minder diepe uitsnijdingen, het gebruik van accessoires en laagjes. Aan de andere kant kan je juist gaan voor zelfvertrouwen en dus wel gaan voor een mooi decolleté. Er zijn genoeg voorbeelden op het internet waarbij outfits met een diep decolleté in voorkomt.

We willen als laatste de boodschap meegeven dat het oké is om kledingkeuzes te maken die bij jou passen en waar je je zelfverzekerd in voelt. Of dat nu gaat om skinny jeans, piercings of in dit geval, een diep decolleté.