5 consumententrends die 2024 zullen vormgeven

Het consumentenlandschap is voortdurend in beweging. En het ingaan van 2024 is een perfect moment om stil te staan bij verschillende trends die manier waarop mensen leven, uitgeven en denken zullen vormgeven. Merken die inspelen op deze veranderende consumentenvoorkeuren en -waarden zullen waarschijnlijk gedijen in een landschap waarin bewuste consumptie, welzijn en duurzaamheid centraal staan.

Van een groeiende nadruk op lokale investeringen tot een hernieuwde focus op geestelijke gezondheid en welzijn: de volgende trends beïnvloeden het gedrag en de voorkeuren van de consument in 2024

Lokale consumptie

De laatste jaren is er een duidelijke verschuiving merkbaar in de houding van consumenten ten opzichte van het ondersteunen van lokale bedrijven. Deze trend wint aan kracht in 2024 omdat mensen het belang inzien van het koesteren van sterke gemeenschappen. Of het nu gaat om het kopen van lokaal geproduceerde producten, het kiezen van buurtdiensten of het deelnemen aan gemeenschapsevenementen, consumenten geven prioriteit aan de economische gezondheid van hun lokale gebieden. Deze trend ondersteunt niet alleen kleine bedrijven, maar draagt ook bij aan duurzame praktijken en vermindert de milieu-impact die gepaard gaat met massaproductie en levering op lange afstand.

Thuisgericht leven

De COVID-19 pandemie versnelde de trend van werken op afstand en versterkte het belang van de thuisomgeving. In 2024 blijft deze trend evolueren, waarbij consumenten meer nadruk leggen op het creëren van comfortabele, functionele en esthetisch aangename woonruimtes. Mensen laten namelijk producten steeds vaker aan huis leveren, kopen meer afhaalmaaltijden, en spelen liever bij een iDEAL casino dan bij een fysieke vestiging. Merken die zich richten op de thuisgerichte levensstijl zullen het komende jaar waarschijnlijk hun marktaandeel zien groeten.

Focus op geestelijke gezondheid en welzijn

Naarmate het digitale tijdperk vordert, worden mensen zich meer bewust van het belang van geestelijke gezondheid en welzijn. De hashtag #SlowLife is al in meer 5.8 miljoen posts op Instagram vermeld, en het weerspiegelt een groeiende beweging in de richting van een langzamere, meer bewuste levensstijl. Consumenten zijn op zoek naar manieren om zich los te koppelen van de snelle aard van het moderne leven en nemen praktijken zoals mindfulness, meditatie en digitale detoxes op in hun routines. Merken die mentaal welzijn promoten en producten en diensten aanbieden die aansluiten bij de #SlowLife-beweging, zullen in 2024 waarschijnlijk sterk aanslaan bij consumenten.

Verminderde alcoholconsumptie

Gezondheidsbewustzijn en een verlangen naar bewust leven dragen bij aan een daling van de alcoholconsumptie onder bepaalde consumentengroepen. In 2024 kiezen meer mensen voor dranken met weinig alcohol en niet-traditionele opties zoals mocktails, alcoholvrije bieren, en zelfs alcoholvrije gins en wijnen. Deze verschuiving wordt gedreven door een verlangen naar gezondere keuzes en een groeiend bewustzijn van de impact van alcoholgebruik op het fysieke en mentale welzijn.

Opkomst van alternatieve eiwitten

Zorgen over het milieu, in combinatie met een groeiende interesse in plantaardige diëten, wakkeren de populariteit van alternatieve eiwitten aan. Steeds meer consumenten zoeken manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en keuzes te maken die aansluiten bij hun waarden. In 2024 verkennen consumenten een verscheidenheid aan eiwitbronnen naast traditioneel vlees, waaronder eiwitten op basis van planten, producten op basis van insecten en laboratoriumvlees. Deze trend sluit aan bij een bredere beweging in de richting van duurzame, maar ook ethische consumptie.