Alles wat je nodig hebt voor innerlijke en uiterlijke verzorging: de basis

person holding amber glass bottle

In de wereld van vandaag, waar de nadruk vaak ligt op hoe we eruitzien, is het gemakkelijk om te vergeten dat echte schoonheid zowel van binnen als van buiten komt. In dit artikel hebben we het dus vooral niet over make-up. Innerlijke en uiterlijke verzorging zijn namelijk twee zijden van dezelfde munt; ze vullen elkaar aan en versterken elkaar. Natuurlijk wil jij er goed uitzien en je goed voelen. Daarom hebben wij een top 10 van producten opgesteld die je nodig hebt om van binnen en van buiten op je best te zijn.

  1. Supplementen en superfoods: je bent wat je eet

Op nummer 1 staat gezonde voeding. Het is misschien een open deur, maar toch is het een punt waar we vaak de mist in gaan. Eet een gevarieerd dieet met lekker veel groenten, fruit, noten en zaden en kies zoveel mogelijk voor onbewerkt, biologisch voedsel. Vul eventuele tekorten aan met vitamines en voedingssupplementen of superfoods, zoals bijvoorbeeld chia zaad en goji bessen van Broeders Gezondheidswinkel. Supplementen zoals visolie of lijnzaadolie, rijk aan omega-3 vetzuren, dragen ook bij aan je algemene gezondheid en die van je huid en haar. Door uitgebalanceerd te eten en dit soort producten aan je dagelijkse menu toe te voegen, zal je zelf ook meer uitgebalanceerd, fitter en happier zijn.

2. Waterfles: Hydratatie als basis

Niet alleen je voedingspatroon is belangrijk, ook hydratatie is essentieel voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid. Door regelmatig en genoeg water te drinken, help je je lichaam om gifstoffen efficiënter te verwijderen. Je concentratievermogen gaat omhoog, je huid en haar zien er gezond en stralend uit, je stofwisseling verbetert en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Koop een herbruikbare waterfles om je waterinname gedurende de dag te verhogen en in de gaten te houden.

3. Zonnebrandcrème: Bescherm je huid

Een hoogwaardige zonnebrandcrème beschermt je huid tegen schadelijke UV-stralen, voorkomt vroegtijdige veroudering en draagt bij aan het voorkomen van huidkanker. Kies voor een breed spectrum zonnebrandcrème die zowel bescherming biedt tegen UVA- als tegen UVB-stralen, met minimaal SPF 30. Houd  ook rekening met je huidtype. Heb je een gevoelige huid en snel last van zonneallergie, kies dan een zonnebrandcrème die hiervoor speciaal is ontworpen. Breng de crème dagelijks aan, zelfs op bewolkte dagen. 

4. Huidverzorgingsroutine: Less is more

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam, dus is het belangrijk deze goed te verzorgen. Een eenvoudige, effectieve huidverzorgingsroutine kan dan ook wonderen doen voor je uitstraling. Daarbij heeft je gezicht de meeste zorg nodig. Gebruik 100% natuurlijke verzorgingsproducten. Begin met een zachte reiniger, gevolgd door een hydraterende dag- en nachtcrème die past bij jouw huidtype. Voeg eventueel een serum of gezichtsolie toe voor extra hydratatie of om specifieke huidproblemen aan te pakken. Meer heb je niet nodig. Gebruik voor de rest van het lichaam een zachte lotion na het douchen en een fijne, hydraterende handcrème. Deze kun je ook op andere ‘probleemgebieden’ aanbrengen, zoals je voeten, ellebogen en knieën.

5. Natuurlijke oliën en haarverzorgingsproducten: Wonderen voor huid en haar

Kokosolie, arganolie of jojobaolie zijn veelzijdige krachtpatsers. Deze natuurlijke oliën kun je gebruiken als moisturizer, haarconditioner en zelfs als een zachte make-up remover. Ze zijn rijk aan vitamines en antioxidanten, die de huid voeden en beschermen. Kies ook voor haarverzorgingsproducten zonder siliconen, sulfaten en parabenen. Dit is beter voor je haar en hoofdhuid én voor het milieu.

6. Exfoliator: Verwijder oude huidcellen

Door te exfoliëren verwijder je dode huidcellen, waardoor je huid frisser en levendiger wordt. Het stimuleert ook de celvernieuwing en verbetert de textuur van je huid. Kies voor een zachte exfoliator die geschikt is voor jouw huidtype en gebruik deze 1-2 keer per week.

7. Beweging: goed voor lichaam en geest

Een stevige portie lichaamsbeweging bevordert een gezonde bloedcirculatie en zorgt dat je lichaam gelukshormonen aanmaakt. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd en de zuurstoftoevoer naar je organen en je huid is beter. Bovendien helpt beweging bij het verminderen van stress, wat ook positief is voor je geestelijke gezondheid en je huid. Sport je fanatiek? Kijk dan eens voor ondersteunende producten zoals eiwitten, aminozuren en creatine.

8. Slaap: Schoonheidsslaap is echt

Tijdens de slaap herstelt je lichaam zich en worden cellen vernieuwd, wat bijdraagt aan een gezonde, stralende huid. Streef naar 7-9 uur kwalitatieve slaap per nacht. Investeer in een goed matras en hoofdkussen als je dit nog niet hebt.

9. Lekker ruiken

Niemand vindt het fijn om naar zweet te ruiken. Zorg ervoor dat je altijd fris ruikt door een goede deodorant te kiezen. Kies voor een natuurlijke deodorant stick of roller die geen schadelijke stoffen bevat.

10. Stressvrij

Meditatie, yoga, of simpelweg tijd doorbrengen in de natuur kunnen helpen om je geestelijke gezondheid in balans te brengen en stress te verminderen. Hiervoor heb je eigenlijk niet veel nodig: alleen een fijne yogamat.