Je haar lichter maken met shampoo doe je zo

Klaar met die donkere lokken? Dan zit je hier aan het juiste adres. Wij vertellen je op welke manier je je haar lichter kan maken, zonder het gebruik van verf.

Shampoo

We zullen eerst ingaan op het lichter maken van je haar met shampoo. Mocht je zelf niet al licht blond haar hebben, dan is deze tip goed toe te passen. Namelijk: gebruik shampoo voor hoogblond haar. Deze shampoos zijn er speciaal op gemaakt om bij te dragen aan het onderhouden van blond haar. Dat betekent in de praktijk dat er stoffen inzitten, die het haar licht houden. Je moet niet denken aan een liter bleekmiddel, maar wel dat het verhelderende eigenschappen met zich mee draagt.

Andere wijzen

Maar shampoo is niet de enige manier waarop je je haar kunt verhelderen. Er bestaan nog veel manieren om je haar lichter te maken. Met liefde hebben wij het voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Wel kunnen we geen garantie geven dat het bij elk haartype ook daadwerkelijk werkt (en goed gaat). Het risico dat je neemt, ligt daarmee in eigen handen

Citroensap

Citroensap is een van de meest populaire methoden om je haar lichter te maken. Dit komt omdat het zuur in citroensap kan helpen om de haarschubben te openen en de haarkleur lichter te maken. Om dit te doen, meng je wat citroensap met water en breng je het aan op je haar. Laat het enkele uren intrekken voordat je het uitspoelt. Zorg ervoor dat je je haar niet blootstelt aan de zon tijdens dit proces, omdat dit het effect van citroensap kan versterken en het haar kan uitdrogen. In plaats van lichter haar, verandert je hoofdhaar dan ook in sprietjes. Dat willen we natuurlijk niet.

Kamillethee

Kamillethee kan ook worden gebruikt om het haar lichter te maken. Kamille heeft een natuurlijk oplichtend effect op het haar en helpt om de haarkleur op te lichten, zonder het haar te beschadigen. Hoe fijn is dat! Je kook wat water en je laat een handvol kamillebloemen trekken. Laat de thee afkoelen en breng het aan op je haar. Laat het enkele uren intrekken voordat je het uitspoelt. De werking van kamille is niet heel sterk. Bij sommige haartypes zal het daarom niet eens opvallen.

Honing

Honing maakt je haar niet alleen lichter, maar heeft ook hydraterende eigenschappen. Het enige dat je doet is water mengen met honing. Zorg er wel voor dat het kokend hete water met honing eventjes laat afkoelen wanneer je het aanbrengt. We willen natuurlijk je hoofdhuid wel beschermen. Een andere optie is om een eetlepel honing met je normale conditioner te mixen. Gezien je dit ook lang in je haar hebt, werkt de combinatie prima.

Kaneel

Kaneel helpt om het haar op te lichten en het heeft bovendien de eigenschap je haar een warmere, roodachtige tint te geven. Kaneel mengen met water heeft niet heel veel zin. Daarom gebruik je bij deze stap hoe dan ook een mengsel van conditioner en kaneel. Laat het enkele uren intrekken voordat je het uitspoelt.

Zeezout

Een dagje naar het strand! Zeezout zorgt niet alleen voor die beachy look, als je het lang genoeg laat zitten zal je haar ook lichter worden. Maar, we wonen nog steeds in België. De kans dat het mooi weer is, is met 160 regendagen per jaar erg klein. Daarom zou je ook gewoon zeezout in de winkel kunnen kopen en dat met een beetje vocht aanbrengen. Stukken minder leuk, maar goed, het leven zit niet altijd mee…

Vitamine C

Vitamine C, niet te verwarren met vitamine D, draagt de eigenschap dat het de hoeveelheid melanine in je haar zal verminderen. Opgehoopte mineralen zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Vitamine D komt van de zon, vitamine C niet. Gelukkig bestaat er poeder dat je met water kan mengen en in je haar kan smeren. Mocht je dat niet kunnen vinden, dan kan je altijd vitamine C tabletten met een vijzel tot poeder omtoveren. *Let op: gebruik geen bruistabletten.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze methoden niet geschikt zijn voor alle haartypes en kleuren. Sommige haartypes en -kleuren zijn namelijk gevoeliger voor schade en uitdroging. Gebruik de methoden met mate. Mocht je een blijvende verandering willen, dan raden wij aan gewoon naar een kapper te gaan en je haar te laten verven. Tot slot moet je onthouden dat je je haar goed hydrateert en verzorgt na gebruik van deze methoden, om schade te voorkomen.

Weer donker

Mocht je niet tevreden zijn met het resultaat, dan hebben we hier nog drie manieren op een rijtje gezet, waarop je je haar weer donkerder kan maken.

  • Koffie kan helpen om het haar donkerder te maken en het een rijkere, diepere kleur te geven. Maak een sterke pot koffie en laat het afkoelen. Breng het vervolgens aan op je haar en laat het ongeveer 30 minuten intrekken voordat je het uitspoelt. Je kunt dit één of twee keer per week herhalen totdat je de gewenste kleur hebt bereikt.
  • Walnootschillen voorzien je haar van een mooie, rijke kleur. Kook een handvol walnootschillen in water totdat het water donkerbruin van kleur is. Zeef het water en laat het afkoelen. Met het water kan je je haar uitspoelen. Hier geldt hetzelfde bij als bij de koffie. Misschien wat minder gangbaar, al helemaal als je niet fier bent op walnoten.
  • De tegenhanger van kamille thee is zwarte thee, omdat dat juist helpt om het haar donkerder te maken en het eveneens te voorzien van een mooie, diepe kleur. Maak een sterke kop zwarte thee en laat het afkoelen, waarna je je haar ermee uitspoelt.

Waar je ook voor gaat, als je graag op een natuurlijke manier met je haar om wilt gaan, zijn er genoeg alternatieve methodes. Misschien niet allemaal even werkend voor jouw haarsoort, maar het in ieder geval beter dan al het chemische in haarverf en dergelijken.