Je outfit kiezen voor een sollicitatie

MacBook Pro, white ceramic mug,and black smartphone on table

Er is geen tweede kans om een eerste indruk te maken. Dit is waarschijnlijk de meest geciteerde uitspraak als het gaat om iemand te leren kennen. Zowel in de privé- als in de werkomgeving wil je een goede indruk achterlaten. Dat geldt voornamelijk voor je sollicitatiegesprek. Of dat je nu op een vacature afgaat voor Cazimir in Gent of als kassière voor de plaatselijke supermarkt, er zijn een aantal regels waar je je aan moet houden.

Kleren maken de vrouw

Kies voor elegante kleding. Het hoeft niet altijd het klassieke pak te zijn. Afhankelijk van de branche kan ook een mooie broek of een elegante, niet te korte rok worden gecombineerd met een blouse of een mooie trui. Een goede pasvorm van de kleding is belangrijk;  niet te groot of te klein, maar ook niet te strak, te kort of te diep gesneden Het is belangrijk dat de kleuren van je outfit goed overeenkomen. Beperk jezelf ook tot één kledingstuk en combineer nooit meerdere patronen met elkaar. Dat brengt te veel onrust in je aanzien. De kleuren moeten ook neutraal zijn. Onthoud altijd dat je outfit je persoonlijkheid/competentie moet benadrukken, maar nooit van je moet afleiden. De juiste lengte van de jurk is erg belangrijk. De lengte moet minstens tot net boven de knie reiken. Mouwloze jurken moeten worden gecombineerd met een blazer of op warmere dagen met een dunne jas om niet te bloot te lijken. Zorg er ook voor dat de snede behoorlijk conservatief is gekozen en niet te diep laat kijken.

Hoofd, handen en voeten

Onderhouden kapsel en nagels zijn een must. Om een goed onderhouden indruk achter te laten, moet het kapsel goed zitten. Deze moet niet te verwarrend of te ouderwets zijn, maar gewoon bij het type passen. Ook verzorgde en natuurlijk gekleurde nagels zijn een must en kunnen al bij de eerste handdruk worden onderzocht. Ga je schoenen kiezen? Kom dan niet al te extreem over. Elegante, schone schoenen met kleinere hakken geven zeker de voorkeur aan opvallende hoge hakken. Ook bij de kleurkeuze zou je eerder moeten kiezen voor meer discrete, donkere kleuren zoals zwart, donkerblauw, bruin, die passen bij de rest van de outfit.

Sieraden en make-up

Liever minder sieraden dan te veel, want wie sieraden goed gebruikt, kan hiermee een goede outfit afmaken. Te veel sieraden zoals een combinatie van oorbellen, halsbanden, armbanden en misschien zelfs een modieuze riem kan snel leiden tot overbelasting van het algehele uiterlijk. Je kunt je beter concentreren op één of maximaal twee sieraden die passen bij de rest van de outfit. Ook bij make-up geldt dezelfde duimregel: het beste is discreet. Aanwezige make-up is in ieder geval af te raden. Het doel is ook hier om een goede indruk achter te laten. Gebruik dus make-up om wallen te verbergen en je persoonlijke voordelen te benadrukken. Vermijd te veel kleuren. Benadruk in plaats daarvan een gezichtsdeel dat je type benadrukt (zoals de ogen of lippen), maar smeer je gezicht niet helemaal vol. Succes bij het gesprek!