Stap voor stap: tips voor het kiezen van bouwmaterialen

a store aisle filled with lots of items

Als je een nieuwbouwhuis koopt dat nog gebouwd wordt, heb je meestal veel meer vrijheid om zelf te kiezen hoe alles wordt. Bij een huis dat al bestaat, kun je grote veranderingen alleen maar maken door te renoveren. Maar de keuzevrijheid die komt kijken bij een woning nog in de bouw is vaak ook lastig. Want er zijn zoveel keuzes te maken dat je mogelijk door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom bespreken we in dit artikel een aantal tips en mogelijkheden rondom bouwkeuzes, met specifiek de focus op bouwmaterialen. Van een tegeldeksel van storax.be tot bamboe voor de vloeren.

Kostenplan

Een woning of een verbouwing kost natuurlijk best veel geld. Afhankelijk van hoe groot het project is, kunnen de kosten flink oplopen. De aannemer moet betaald worden en ook de vakmensen die de werkzaamheden uitvoeren. In principe is het goed mogelijk om de kosten te drukken door slim om te gaan in keuzes voor bouwmaterialen. Aan de andere kant wil je ook niet voor inferieure bouwmaterialen kiezen, kwaliteit gaat boven alles aangezien je er in gaat wonen. Maar het is wel verstandig om prijzen voor soortgelijke producten te vergelijken. Soms zijn twee opties voor houten vloeren bijna identiek qua kwaliteit maar is er een significant prijsverschil door een klein verschil in de kleur. In dat geval is het waarschijnlijk beter om voor de goedkopere optie te gaan. Maak sowieso aan het begin van het bouwproject een budget. Op deze manier kun je bewuste keuzes maken en als je bijvoorbeeld bij de verlichting voor een iets duurdere keuze gaat, kun je bij de keuze voor aluminium plinten bijvoorbeeld een goedkopere optie kiezen. 

Denk aan duurzaamheid

Ja, duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de bouw. Bij het kiezen van materialen moet je echt goed nadenken, dat kan best ingewikkeld zijn. Want duurzame materialen zijn soms duurder maar op de lange termijn betalen ze zichzelf terug. Denk bijvoorbeeld ook aan zonnepanelen. In het begin kost het misschien wat meer, maar op lange termijn bespaar je flink op energiekosten. En als het om duurzame materialen gaat, kun je ook denken aan gerecyclede materialen. Dat is ook een slimme keuze. Hout maar ook metaal en beton wordt steeds vaker gerecycled uit oude, gesloopte gebouwen. Dit is veel duurzamer aangezien de vervaardiging van deze materialen vaak niet milieuvriendelijk is. Met betrekking tot hout is bamboe een fantastische optie. Bamboe groeit wereldwijd op veel plekken en daarnaast ook ontzettend snel. Dit maakt het een ideale hout optie aangezien het niet tot ontbossing zal leiden.