Kennismaken met de Bitcoin: dit moet je weten over crypto

gold-colored Bitcoin

Grote kans dat je weleens wat hebt gelezen over de Bitcoin. Dit digitale geld is namelijk niet meer weg te denken uit onze moderne maatschappij. In de afgelopen maand is er zelfs weer een nieuw record gehaald op de koers. Dat soort positieve nieuwsberichten zorgen er onder andere voor dat er nog meer mensen gaan investeren in cryptocurrency.

Maar: wanneer je nooit eerder hebt belegt, laat staan in crypto, dan kan het nogal overweldigend zijn om ermee te beginnen. Het gaat nu bijvoorbeeld wel goed op de Bitcoin koers, maar hoe weet je of dat zo blijft? In dit artikel vertellen we je meer over de Bitcoin en andere cryptomunten en geven we je een korte, maar krachtige introductie over deze unieke hype.

Bitcoin: wat is Bitcoin precies en waaruit bestaat de munt?

Om de Bitcoin een beetje te begrijpen, is het goed om meer te weten te komen over hoe het digitale geld is ontstaan. Bitcoin betreft digitale valuta die in 2009 het levenslicht zag. In dat jaartal werd de munt gelanceerd door een anoniem persoon of een groep onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Dit pseudoniem was op zoek naar een valuta waar de overheid en/of de centrale banken geen invloed op hadden. Zo geschiedde: het nieuwe digitale geld was geboren. Een ander groot verschil met de valuta zoals wij die kenden, was het feit dat Bitcoin niet tastbaar is. Een Bitcoin is namelijk een eenheid van digitale waarde die wordt vertegenwoordigd door een unieke reeks letters en cijfers.

Je kunt de Bitcoin dus niet aanraken of fysiek uitwisselen. Wanneer je investeert in Bitcoin zie je de waarde ervan in je cryptowallet staan als euro’s, dollars of de valuta waarin je hebt geïnvesteerd. Wat verder goed is om te weten, is dat de Bitcoin dus niet wordt beheerd door een centrale bank of de overheid. In plaats daarvan maakt het gebruik van een zogeheten gedecentraliseerd peer-to-peer netwerk om transacties te controleren en vast te leggen. Hierbij is de openbare blockchain de ruggengraat van de Bitcoin. Nadat een transactie is bevestigd, wordt deze toegevoegd aan een blok met andere recente transacties. Die blokken worden aan elkaar verbonden in een zogeheten chain: de blockchain. Dit lijkt misschien een beetje ingewikkeld, maar het is wel goed om wat te weten over de basis van de Bitcoin voor je er investeert.

Dit zijn de voordelen van investeren in Bitcoin of andere crypto

Sinds een paar jaar is de Bitcoin ineens een stuk toegankelijker geworden voor de ‘gewone’ mens. Voor de pandemie werd er bijvoorbeeld voornamelijk in geïnvesteerd door investeerders die al langer bezig waren met beleggen. De laatste jaren zien echter steeds meer mensen de voordelen in van cryptocurrency. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een van de grootste redenen om te investeren in crypto is omdat je er vaak kans op hoog rendement mee hebt. In 2009 was de Bitcoin bijvoorbeeld nog niets waard en nu we 15 jaar verder zijn, zien we dat één Bitcoin al meer dan 60.000 dollar waard is – een bizar verschil! Daarom stappen veel mensen in om er hopelijk ook iets mee te verdienen.
  • Daarnaast is de Bitcoin gedecentraliseerd, wat betekent dat er geen centrale autoriteit aanwezig is die de boel controleert. Dit vermindert onder andere de kans op fraude en manipulatie.
  • Omdat alle transacties op de blockchain openbaar zijn, is de Bitcoin een heel transparant betaalmiddel. Iedereen kan dit logboek namelijk bekijken.
  • Veel mensen zien crypto ook als een bescherming tegen inflatie, iets wat in de huidige samenleving met vaak sprake van economische zekerheid meer dan prettig is. Er is namelijk een maximaal aantal coins beschikbaar en er worden niet meer coins bijgemaakt.

Interessant om te weten: hoe ziet de toekomst van de Bitcoin eruit?

Naast de vele voordelen zijn er ook een paar nadelen te vinden aan de Bitcoin. Althans: punten waar je rekening mee moet houden. De Bitcoin is bijvoorbeeld heel volatiel, wat betekent dat de waarde ervan op ieder moment van de dag wisselt. Dat zorgt er ook voor dat niemand echt kan voorspellen wat de waarde gaat doen. Natuurlijk zijn er wel factoren van buitenaf die invloed hebben op de waarde van de Bitcoin koers, maar echt voorspellen hoeveel de waarde exact wordt? Dat kan niemand. We kunnen je dus niet vertellen of je volgend jaar bijvoorbeeld genoeg geld bij elkaar hebt belegt voor een vakantie naar de zon of voor een citytrip met vriendinnen.

Feit is echter wel dat de Bitcoin door de jaren heen alleen maar meer waard is geworden. De munt begon immers ooit met een waarde van nul. Daarom raden experts ook aan om alleen te investeren voor de lange termijn. De kans op rendement is op die manier namelijk het grootst. Ook moet je alleen beleggen met geld dat je tijdelijk kunt missen, zoals spaargeld. Dat is juist het geval omdat je niet weet wat er gaat gebeuren op de Bitcoin koers. Ben je nieuwsgierig geworden? Houd dan zeker het Bitcoin nieuws in de gaten en investeer altijd met de nodige opgedane kennis.