Limoncello Spritz maken? Dit heb je nodig

spritz veneziano with lemon slice
Photo by Nacho Posse on Pexels.com

Een Limoncello Spritz is een cocktail gemaakt met limoncello, een Italiaanse likeur gemaakt van citroenschil, witte wijn en soda water. Deze cocktail wordt vaak geserveerd als aperitief of als dorstlesser tijdens een warme dag. Het is een populaire keuze in Italië en wordt vaak geserveerd in een wijnglas met ijs. Hieronder vertellen we je hoe je zelf een heerlijke limoncello spritz kunt maken. Daarnaast vind je hier nog wat extra informatie over wat limoncello en spritz precies is.

Hoe maak je een limoncello spritz?

Om een Limoncello Spritz te maken, heeft u de volgende ingrediënten nodig:

 • 3 delen witte wijn
 • 1 deel limoncello
 • 1 deel soda water
 • ijs
 • citroenschil (optioneel)
 1. Giet 3 delen witte wijn in een wijnglas.
 2. Voeg 1 deel limoncello toe.
 3. Voeg 1 deel soda water toe.
 4. Voeg ijs toe tot het glas vol is.
 5. Werk af met een stukje citroenschil als garnering, indien gewenst.
 6. Roer alles goed en geniet van uw Limoncello Spritz!

Opmerking: De verhouding van de ingrediënten kun je aanpassen naar smaak, bijvoorbeeld meer of minder limoncello of soda water.

Wat is limoncello?

Limoncello is een Italiaanse likeur die wordt gemaakt van citroenschil. Het wordt traditioneel gemaakt in Zuid-Italië, met name in de regio’s Campanië en Amalfi. De likeur wordt gemaakt door de schil van de citroenen te koken in alcohol, waarna de oplossing wordt afgekoeld en gefilterd. Hierna wordt het mengsel gedurende enkele weken of maanden laten rijpen in flessen. Hierdoor krijgt de likeur zijn kenmerkende gele kleur en citroensmaak. Het wordt vaak gedronken als digestief na een maaltijd, maar kan ook worden gebruikt in cocktails zoals de Limoncello Spritz.

Wat is spritz?

“Spritz” is een cocktail die populair is in de regio’s van Italië zoals Venetië, Trentino-Alto Adige en Friuli Venezia Giulia. De klassieke Spritz bestaat uit witte wijn, bitter liqueur zoals Aperol of Campari, en soda water. Het wordt vaak geserveerd in een wijnglas met ijs en een stukje sinaasappel als garnering. De naam “Spritz” komt van het Duitse woord “spritzen” dat “spuiten” betekent, verwijzend naar het toevoegen van soda water aan de wijn.

Wat is het verschil tussen Limoncello en limoncino?

Limoncello en limoncino zijn beide Italiaanse likeuren die worden gemaakt van citroenschil. Er zijn echter wel degelijk verschillen tussen de twee.

Limoncello is een likeur die voornamelijk wordt gemaakt in de regio’s Campanië en Amalfi in Zuid-Italië. Het wordt geproduceerd met de schil van de citroenen die worden gekookt in alcohol, waarna de oplossing wordt afgekoeld en gefilterd. Hierna wordt het mengsel gedurende enkele weken of maanden laten rijpen in flessen. Hierdoor krijgt de likeur zijn kenmerkende gele kleur en citroensmaak.

Limoncino is een likeur die voornamelijk wordt gemaakt in de regio Ligurië, in het noordwesten van Italië. Het wordt gemaakt met de schil van de citroenen die worden gekookt in alcohol, waarna de oplossing wordt afgekoeld en gefilterd. Hierna wordt het mengsel gedurende enkele weken of maanden laten rijpen in flessen. Hierdoor krijgt de likeur zijn kenmerkende gele kleur en citroensmaak.

hoewel Limoncello en Limoncino beide worden gemaakt van citroenschil, zijn er toch wel degelijk verschillen tussen de twee. Zo is Limoncello meer bekend en wordt deze vooral geproduceerd in de regio’s van Zuid-Italië, terwijl Limoncino voornamelijk wordt gemaakt in de regio Ligurië in het noordwesten van Italië. Soms zijn er ook verschillen in de smaak, afhankelijk van de soort citroenen die worden gebruikt, de hoeveelheid alcohol die wordt toegevoegd en de rijpingstijd.

Daarnaast kan de manier van bereiding ook afwijken, waardoor de smaak en consistentie van de likeur kan verschillen. Het is daarom aan te raden om beide te proeven en te vergelijken om uw eigen voorkeur te bepalen.