Putjes en deukjes in de nagels: dit zegt het over je gezondheid.

person holding black hand spinner
Photo by cottonbro studio on Pexels.com

Kleine deukjes in je nagels kunnen vervelend zijn en vaak worden geassocieerd met een tekort aan voedingsstoffen of een ongezonde levensstijl. Hoewel dit soms het geval kan zijn, zijn er vele andere oorzaken van deze kleine imperfecties. In deze blog zullen we de verschillende oorzaken van deukjes in de nagels bespreken, evenals tips voor hoe je ze kunt voorkomen en behandelen.

Oorzaken van deukjes in de nagels

Er zijn vele oorzaken van deukjes in de nagels, waaronder:

Te veel vocht: Als uw nagels vaak in aanraking komen met water, zoals bij het doen van afwas of het zwemmen, kan dit leiden tot zwakkere nagels die snel kunnen scheuren of deuken.

Nagelbijten: Nagelbijten kan leiden tot kleine deukjes in de nagels omdat uw nagels continu worden bekrast en beschadigd.

Vitaminetekorten: Sommige vitaminen, zoals vitamine A, C en D, zijn belangrijk voor gezonde nagels. Een tekort aan deze vitaminen kan leiden tot dunne, broze nagels die gemakkelijk deuken.

Stress: Hoge stressniveaus kunnen invloed hebben op uw nagels, waardoor ze sneller breken of deuken.

Behandelingen: Behandelingen zoals chemotherapie of bestraling kunnen invloed hebben op de gezondheid van uw nagels.

Preventie

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om te voorkomen dat uw nagels deuken:

  • Probeer uw nagels zo min mogelijk bloot te stellen aan water. Als dit onvermijdelijk is, dragen beschermende handschoenen om uw nagels te beschermen tegen het water.
  • Stop met nagelbijten. Dit kan moeilijk zijn, maar er zijn verschillende trucs die u kunt proberen, zoals het aanbrengen van een smaakstof op uw nagels die bitter smaakt of het dragen van een polsband die afschrikt.
  • Zorg voor een goede gezondheid. Eet een gezonde, gevarieerde dieet en maak genoeg tijd voor rust en ontspanning om stress te verminderen.
  • Bespreek met uw arts of uw nagelproblemen gerelateerd zijn aan medicijnen of behandelingen die u ondergaat.

Behandeling

van kleine deukjes in uw nagels, zijn er een aantal dingen die u kunt doen om ze te behandelen:

  • Proteïnebehandelingen: Een behandeling met een proteïne- of keratinebase kan de nagels helpen herstellen en versterken. Deze producten worden vaak in de vorm van een nagellak aangeboden en kunnen worden aangebracht als een regelmatige nagellaklaag.
  • Nagellak removers: Vermijd agressieve nagellakremovers die aceton bevatten. Deze producten kunnen de nagels uitdrogen en beschadigen. Gebruik in plaats daarvan nagellakremover op basis van acetaat of olie.
  • Nagelversterkers: Er zijn nagelversterkers op de markt die speciaal zijn ontworpen om de nagels te versterken en te beschermen tegen verdere schade.
  • Voedingssupplementen: sommige voedingssupplementen die zijn gemaakt met biotine of keratine kan helpen de nagelplaat te versterken. U moet wel overleg hebben met een arts voordat u hiermee begint.
  • Professionele Behandeling: Als uw nagels beschadigd zijn door een onderliggend probleem, zoals psoriasis of eczeem, kan een bezoek aan een huidspecialist aanbevolen worden. Zij kunnen specifieke behandelingen voorschrijven om het probleem aan te pakken.

Houd er rekening mee dat sommige oorzaken van deukjes in de nagels, zoals een tekort aan voedingsstoffen of bestraling, tijd nodig hebben om te herstellen. In de tussentijd kunt u de bovenstaande tips toepassen om te voorkomen dat uw nagels nog meer beschadigd raken en om uw nagels zo gezond mogelijk te houden. Het is ook altijd goed om uw arts te raadplegen als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw nagels.