Wat is het roze koeken spel?

Het is weer zo ver, TikTok did it again. Althans, de bedenkers achter het spel hebben het gepresteerd iets de wereld in te brengen waar menig ouder niet heel blij van wordt. Wij trouwens ook niet.

Hoewel de ’trend’ al jaren geleden speelde, vind je momenteel nog steeds sporadisch filmpjes die verwijzen naar het roze koeken spel. Wat het precies inhoudt en of het daadwerkelijk wordt uitgevoerd, lees je in deze blog. Je zal eveneens lezen over andere, bijzondere of shockerende TikTok challenges.

Het roze koeken spel

Je zit met je vrienden in een kringetje en iemand legt in het midden een roze koek neer. De ene begint te gniffelen en de ander trekt spierwit weg. Iedereen weet al hoe laat het is, maar of het ook echt gaat gebeuren, is nog maar de vraag.

Het roze koeken spel is voornamelijk populair onder de jongens en je zal lezen waarom dat zo is. Dat de jongens in een kringetje zitten, is namelijk cruciaal voor de uitvoering van het spel. Het spel verloopt als volgt:

  1. De groep jongens zit in een kring, met de gezichten naar elkaar toe.
  2. Eén van de jongens legt een roze koek midden in de kring.
  3. De jongens beginnen met, hoe onsmakelijk het ook klinkt, met masturberen.
  4. Degene die het laatste ‘komt’, moet de roze koek opeten. Je kan je wel voorstellen waarom we geen fan zijn. De roze koek is niet meer roze, zeg maar.

Bestaat het roze koeken spel echt?

Nou, we kunnen in ieder geval eens zijn over dat het bestaat. Of het wordt uitgevoerd, is een tweede vraag. Gelukkig (!) bestaan er geen filmpjes waarin te zien is dat de jongens het daadwerkelijk doen. Wel zijn er natuurlijk jongens die laten zien dat ze een roze koek kopen en vrienden er naar vragen. Het is niet werkelijk zo dat het wordt uitgevoerd, maar die suggestie wordt wel opgewekt.

Wat kan je vinden van het roze koeken spel?

Je mag er natuurlijk alles van vinden, maar heel verstandig is het niet. Je kan namelijk een soa krijgen door het doorslikken van andermans sperma. Bovendien is het vrij onhygiënisch en niet heel normaal om te doen. Je brengt een ander in verlegenheid en de groepsdruk kan ertoe leiden dat iemand iets doet wij hij eigenlijk niet wil. Als het aan ons lag, mag het spel dat jaren geleden al de wereld in kwam, in een hoekje blijven zitten waar hij in zat.

Andere TikTok challenges

Al jaren waarschuwen experts dat TikTok een gevaarlijk platform is als het gaat om challenges. Jongeren worden aangespoord tot gevaarlijke activiteiten, waarbij ze hun leven soms niet zeker zijn. We hebben enkele van deze challenges opgezocht en bespreken ze hieronder.

Let op: we raden je af een dergelijke challenge uit te voeren. De gevolgen zijn enorm groot en bijna altijd in negatieve zin. Het is niet voor niets dat jongeren hun leven niet zeker zijn en dat allerlei experts het bijna zouden willen verbieden.

Skull breaker challenge

Bij deze uitdaging staan drie mensen naast elkaar op een rij. Op een afgesproken teken springen de twee mensen aan de zijkanten omhoog, maar de persoon in het midden wordt opzettelijk onderuit gehaald. Dit zorgt ervoor dat de persoon in het midden onverwacht valt en op zijn/haar achterhoofd terechtkomt. Klinkt misschien grappig, maar dat is het absoluut niet.

De skull breaker challenge is buitengewoon gevaarlijk en kan ernstig letsel veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn hoofdletsel, een hersenschudding, botbreuken en zelfs blijvende schade aan het zenuwstelsel. Hoewel de challenge een tijd geleden ontzettend populair was, is dat het gelukkig nu niet meer. Het deelnemen aan deze uitdaging zal ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en veiligheid van mensen. En dat is het ook vaak: iets is leuk, tot het fout gaat. Herinner je je vader vroeger nog zeggen dat je moest ophouden met stoeien met je broer? Het was op dat moment wel grappig, maar een tien seconde later kreeg je per ongeluk een stomp in je zij.

Benadryl challenge

De benadryl challenge is een gevaarlijke internet challenge die enige tijd geleden nog actueel was. Benadryl, een medicijn dat normaal gesproken wordt gebruikt voor de behandeling van allergieën, jeuk en andere symptomen, wordt in hoge dosis ingenomen.

Een hoge dosis van het medicijn zou hallucinogene effecten opwekken. Echter zal het innemen van grote hoeveelheden Benadryl leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Zelfs zulke grote problemen, dat een ziekenhuisbezoekje niet wordt uitgesloten. Het medicijn bevat wel degelijk een stof die bij hoge doseringen hallucinaties kan veroorzaken, maar ook ernstige bijwerkingen heeft. Vooral bij jonge mensen kan het levensbedreigende situaties opwekken. Zo bleek ook het geval bij een 13-jarige jongen uit Amerika, die aan de challenge overleed.

Cinnamon challenge

Een hapje kaneel nemen? Lekker? Nou, niet echt.

Kaneelpoeder is zeer fijn en droog en kan gemakkelijk in je luchtwegen terechtkomen. Het zorgt voor hoesten, ademhalingsproblemen en soms zelfs verstikking. Bovendien veroorzaakt een dergelijke hoeveelheid kaneel irritatie en ontsteking van onder andere je mond en keel. Andere gevolgen zijn misselijkheid, braken, buikpijn en een aangetast spijsverteringskanaal.

Wederom werd maar eens vastgesteld dat een challenge die op het eerste gezicht ‘grappig’ leek, kan leiden tot iets veel erger dan dat.

De invloed van social media op jongeren

De invloed van sociale media op jongeren is en blijkt maar weer enorm. Er zijn enkele redenen waarom dit effect zo groot is. Zo zitten tieners op een leeftijd waarin ze hun identiteit ontwikkelen, maar wel graag geaccepteerd willen worden door leeftijdgenoten. Op sociale media kunnen ze een virtuele wereld betreden waar populariteit en sociale status ontzettend belangrijk zijn. Meer likes, meer volgers en meer reacties zijn factoren die een grote invloed hebben op het gevoel van eigenwaarde en sociale acceptatie.

Om ‘erbij te horen’ volgen jongeren trends die voorbij komen. Ze willen niet buiten de boot vallen en kunnen daardoor gevoelig zijn voor de invloed van hun online gemeenschap. Zo ook, het uitvoeren van gevaarlijke TikTok challenges.

Het roze koeken spel is een voorbeeld van die challenge. Het is niet meer dan vies, onverstandig en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk. Maar, zoals veel trends, eindigt deze ook weer.