Diarree & zwanger: alles wat je moet weten over diarree aan het begin van je zwangerschap

Het ene moment ben je helemaal in de wolken omdat je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt en het andere moment loop je leeg op het toilet. Diarree aan het begin van je zwangerschap komt vaak voor. Maar waarom? En kan het kwaad? Maar we geven je in deze blog ook antwoord op de vraag: wat kun je doen en welke kwaaltjes kun je nog meer hebben aan het begin van je zwangerschap?

Vanaf het moment dat je zwanger bent, gebeurt er natuurlijk heel veel in je lijf. Er gebeurt niet alleen hormonaal veel in je lijf, ook je lichaam verandert in rap tempo. Zelfs als je het nog niet kunt zien. In je buik wordt er de basis gelegd voor een heel mens. Het rommelt in je buik. En waar zitten je darmen? Precies! 

Waarom heb je aan het begin van je zwangerschap last van diarree?

Er gebeurt dus een hoop in je buik. We zeiden het net al eventjes, maar je lichaam gaat hormonaal veranderen. Zo stijgt het hormoon progesteron in je lichaam om het moment dat je zwanger bent. Dit hormoon is nodig, want het zorgt ervoor dat de bevruchting niet wordt afgestoten. Maar het zorgt er ook voor dat je maag-darmkanaal ontspant. Hierdoor kun je diarree krijgen. 

Op het moment dat je zwanger bent, kan er ook een hoop veranderen in je voedingspatroon. Bijvoorbeeld omdat je bepaalde producten absoluut niet kunt verdragen. Je bent tenslotte extra gevoelig voor geuren en smaken. Misschien vermijd je bepaald voedsel of heb je juist trek in bepaald voedsel. Hierdoor kan je lichaam even moet wennen aan het eten, met als resultaat dat je diarree krijgt.

En laten we ook niet vergeten dat er op het gebied van je emoties ook een hoop veranderd. Zwanger zijn heeft een groot impact op je gemoedstoestand. Voor sommige vrouwen betekent dit dat de emoties op de buik slaan. Waardoor ze last krijgen van hun darmen met diarree als gevolg. 

Kan het kwaad om aan het begin van je zwangerschap diarree te hebben?

Laten we vooropstellen dat het in de basis geen kwaad kan om diarree te hebben in je zwangerschap. Je baby zal goed ontwikkelen en ook jijzelf loopt geen gevaar. Maar zoals altijd met diarree is het wel goed om op een aantal punten te letten. Zo wil je absoluut niet uitgedroogd raken. Als je veel last hebt van diarree kan je een hoop vocht verliezen waardoor je meer kans hebt op uitdroging. 

Let er ook op hoelang de diarree duurt. Als het te lang duurt dan is het goed om even de verloskundig of de huisarts te bellen. Maar er zijn ook andere symptomen waarop je moet letten. Denk aan buikpijn, koorts, bloed bij je ontlasting en juist minder plassen. Als je last krijgt van deze punten dan moet je ook even medisch advies inwinnen. Hierin geldt ook echt het advies: beter te vaak bellen dan een keer te weinig. Zeker ook wanneer het je eerste kindje is. Dan komt er simpelweg een hoop op je af!

Wat kun je doen als je diarree hebt aan het begin van je zwangerschap?

Gelukkig is er een hoop dat je zelf kunt doen wanneer je merkt dat je diarree hebt aan het begin van je zwangerschap. We zeiden het net al even kort, maar punt nummer 1 is toch wel hydrateren. Zorg ervoor dat je blijft hydrateren. Dus dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Drink vooral water. Water zorgt er beter voor dat je gehydrateerd blijft. In tegenstelling tot bijvoorbeeld koffie of cola. Daarnaast kunnen deze dranken er juist voor zorgen dat je meer diarree krijgt.

Eet daarnaast. Ook licht verteerbaar voedsel. Denk aan rijst, toast, bananen en wat gekookte groenten. Je wil namelijk dat je darmen het kunnen verteren en dat het niet als een baksteen weer valt. En eet magere eiwitten zoals bijvoorbeeld kip of vis. Een absolute no-go is gekruid eten, zoals curry. Dat kun je beter niet eten wanneer je diarree hebt.

Wat wel goed is om te eten is extra probiotica. Dit kun je vinden in yoghurt maar je kan ook een supplement nemen. Probiotica helpt jou bij het herstellen van je darmflora, zodat ‘ie weer gezond wordt en de kans op diarree wordt verminderd. In je hele zwangerschap kun je last krijgen van je darmen, dus goed om dit al vanaf het begin van je zwangerschap te slikken. 

En we zeiden het net al eventjes: er gebeurt een hoop in je lijf wanneer je zwanger bent. Zorg daarom voor genoeg rust en ontspanning. Let erop dat je voldoende rust neemt, bijvoorbeeld door te luisteren naar visualisaties of meditaties. Of ga even lekker liggen voor een powernapje. Rust en ontspanning zorgt ervoor dat je minder stress hebt en stress zorgt weer voor een aanslag op je darmen. Doorbreek die vicieuze cirkel! 

Welke kwalen kun je nog meer hebben aan het begin van je zwangerschap naast het hebben van diarree?

Als je net zwanger bent dan gebeurt er dus heel veel in je lijf. Met als gevolg dat je verschillende soorten kwalen kunt hebben. Diarree is er daar absoluut één van. Misschien is de meest bekende wel de ochtendmisselijkheid. Hoewel ochtendmisselijkheid wordt genoemd, kun je het heel de dag door ervaren. Spugen of gewoon misselijk zijn. De oplossing hiervoor is zorgen dat je kleine maaltijden eet. 

Ook vermoeidheid is een veel voorkomende kwaal wanneer je net zwanger bent. Je stemming verandert en je borsten worden extra gevoelig. Allemaal punten waardoor je kunt voelen en merken dat je in verwachting bent. Voor alle kwalen geldt: ze gaan vanzelf weer over. Wees extra lief voor jezelf in deze periode en zorg ervoor dat je – ondanks de kwalen – kunt genieten van het wonder dat zich in jouw buik afspeelt.  Geef jezelf de tijd om tot rust te komen en te wennen aan het idee dat er een baby in je buik zit. 

Kijk bijvoorbeeld naar deze video waarbij je als zwangere diep kunt ontspannen door te luisteren naar deze meditatie: