Wonen en werken combineren

person writing on brown wooden table near white ceramic mug

Wonen en werken in je woning, is dat te combineren? Thuiswerken aan de keukentafel kan natuurlijk wel, maar is niet echt ideaal. Wanneer je de ruimte hebt in de tuin kun je daar een schuurtje of tuinhuisje plaatsen dat in te richten is als kantoor. Maar wat als dat niet mogelijk is? We geven je een aantal tips waarbij je een thuiswerkplek integreert in de woning. En dit zonder dat het afbreuk doet aan de inrichting van je huis.

Een werkruimte in huis realiseren

Een slaapkamer, garage of zolder kan prima dienst doen als thuiswerkplek. Houd hierbij rekening dat je het ook echt inricht als werkruimte. Was de logeerkamer voorheen in gebruik om bijvoorbeeld de was weg te werken? Voordat je het weet sta je te strijken of kleding uit de volle wasmand op te vouwen. Maak er dus een echte plek van waar je rustig en ongestoord kunt werken. Daarbij mag een bureau, degelijke bureaustoel, goede printer en heldere verlichting natuurlijk niet ontbreken. Denk ook aan opbergruimte voor alle papierwerk, ordners en andere kantoorbenodigdheden zoals schrijfgerei en bijvoorbeeld je HP cartridges. Voor een persoonlijke en huiselijke uitstraling geef je de muren een mooi kleurtje, hang je foto’s aan de wand en fleurt de boel op met een aantal planten. Met dezelfde details kun je ook de garage of zolder omtoveren tot een stijlvolle werkruimte.

Een glazen tussenwand

Wil je een gedeelte van de woonkamer gaan gebruiken als thuiswerkruimte? Om meer privacy tijdens het werk te creëren kun je een glazen scheidingswand plaatsen. Groot voordeel hiervan is dat je geen lichtinval kwijtraakt in de rest van de woonkamer. Glazen tussenwanden zijn in vele variaties te verkrijgen. Als schuifpui, met een deur of voorzien van een speciale glassoort die geluiddicht is. Kies voor een industriële look met stoer staal of ga voor een natuurlijke uitstraling met landelijk hout; alles is mogelijk. Werk en privé worden op deze manier gescheiden gehouden terwijl de glazen tussenwand een stijlvolle, mooie toevoeging is aan je woonkamer. Vind je een glazen wand te duur? Plaats dan een roomdivider of een mooi kamerscherm. Op momenten dat het werk echt even je volle aandacht vraagt, kun je je even afzonderen.

Houd werk en privé gescheiden

Ook al werk je in een afgescheiden deel van de woonkamer; maak je gezinsleden duidelijk dat je niet gestoord wil worden. Wanneer je nog kleine kinderen hebt zorg dan dat je oppas hebt. Juist zij kunnen je afleiden waardoor je ’s avonds nog door moet om bepaalde deadlines te halen. Probeer zo veel mogelijk een normale werkdagindeling aan te houden. Door een goede balans tussen werk en privé ben je productiever en krijg je veel meer energie. Kun jij de volgende dag weer fris en fruitig een nieuwe thuiswerkdag tegemoet zien.