Beste Collageenpoeder (Beoordeeld in 2023)

Best beoordeelde collageenpoeder onze nummer 1 van 2023

Crèmes en smeersels zitten vaak vol met collageen, maar wist
je al dat Collageenpoeder is een belangrijk supplement, zeker als je ouder
wordt. Collageen houdt de huid sterk, elastisch en jong. Natuurlijk worden we
allemaal ouder, maar we kunnen best onze huid een handje helpen van binnenuit. Na
de 25e vermindert de collageenproductie in je lichaam en de productie
neemt dan ook best wel hard af. Daarom mogen we ons lichaam best een handje
helpen om de productie van collageen zo lang mogelijk op peil te houden. Door een
collageenpoeder te gebruiken, krijg je natuurlijk zelf meer collageen binnen en
kan je lichaam de reserves aanvullen. Dat is niet alleen belangrijk voor een
mooie en jonge huid, maar het is ook goed voor je lichaam. Collageen doet
namelijk meer dan alleen rimpels opvullen. Collageen werkt in verschillende typen
en elk type heeft een functie voor het lichaam. Soepele gewrichten, sterke
botten en nagels, maar ook een gezonde huid en haren.

Introductie

Het toverwoord tegen rimpels is collageen. Iets wat veel mensen heel belangrijk vinden. De nieuwste trend voor het weghouden van rimpels is namelijk niet een crème om op te smeren, maar een poeder om in te nemen en de huid van binnenuit sterk te maken. Maar welk poeder is dan het best om te nemen en waar moet je op letten?

5 belangrijke dingen om op te letten bij het kopen van collageenpoeder

Gehydrolyseerd collageen

Het belangrijkste bij de aanschaf van collageen is dat je een gehydrolyseerde variant koopt. Dit is het belangrijkste aspect dat de opneembaarheid en biologische beschikbaarheid van collageen bepaalt. Waarom? Tijdens het hydrolisatieproces worden er natuurlijke enzymen toegevoegd die de lange aminozuurketens opknippen in kleinere, behapbare stukken. Zodat je lichaam het sneller opneemt.

Puurheid

Verder is er vaak sprake van een puur collageenpercentage. Voor een zo puur mogelijk supplement moet dit cijfer zo dicht mogelijk bij de 100 zitten. In veel supplementen voegt men namelijk onnodige stoffen toe, zoals zoetstof. Staat er geen percentage vermeld op jouw collageen poeder? Dan is het supplement waarschijnlijk niet heel zuiver.

Aminozuurpofiel

Collageen is eiwit dat is opgebouwd uit aminozuren. Elke eiwitsoort bestaat weer uit verschillende combinaties aminozuren. Een goed beginpunt zijn de drie belangrijkste aminozuren in collageen: proline, glycine en hydroxyproline. Deze zijn verantwoordelijk voor zo’n 55 procent van het totale aantal aminozuren in collageen in ons lichaam. Een hoog percentage van dit trio is een effectief collageen.

Duurzaamheid

Wordt jouw collageenpoeder op een duurzame manier geproduceerd? Kijk bijvoorbeeld naar keurmerken als MCS of EU-biologisch.

Is er sprake van diervriendelijke protocollen en passende medische zorg voor de dieren? Of zijn de dieren bijvoorbeeld behandeld met hormonen, antibiotica of anabole steroïden? Dit is iets wat zich doorvertaalt naar de kwaliteit en zuiverheid van jouw collageenproduct. 

Allergenen

Daarnaast is het vanzelfsprekend dat je, wanneer je bijvoorbeeld een vis- en schaaldierenallergie hebt, kiest voor de rundervariant van collageen hydrolysaat of wanneer je veganistisch eet, je gaat voor een vegan variant. Verder zitten er bijna geen producten in collageen waar je allergisch voor kan zijn, als je een pure poeder neemt.

De 5 beste producten

#1 Beauty Collageen Poeder van Vital Proteins

De Beauty Collageen Poeder van Vital Proteins komt als beste uit de test. Wat deze colageenpoeder zo goed maakt, is dat hij alle essentiële delen bij zich draagt. Dat betekent dat hyaluronzuur, vitamine c en biotine allemaal aanwezig zijn in deze poeder. Sterker nog, dit bedrijf heeft zich helemaal gespecialiseerd in voedingsproducten met. Collageen. Ze hebben een heel scala aan producten waar collageen in zit en dus zou je naar hartenlust kunnen shoppen bij dit merk.

Het collageenpoeder van dit merk is gemaakt van gehydrolyseerd rundercollageen en is daardoor goed opneembaar in je lichaam. Gehydrolyseerd betekent eigenlijk het opknippen van collageeneiwitten, zodat je lichaam het goed kan opnemen. Bij dit poeder is dat dus gebeurt en komt de werkende stof snel in je lichaam, zodat het direct aan het werk kan.  

De stoffen in deze collageen poeder, hyaluronzuur, vitamine c en biotine, zorgen er samen voor dat je het collageen goed opneemt, de stof snel aan het werk kan en voor een mooiere huid kan gaan zorgen. Vooral als je zoekt naar een collageenpoeder dat de huid kan helpen en versterken, zit je met deze poeder goed. Daarnaast is de smaak ook goed te doen, door de toevoeging van natuurlijke ingrediënten. Dat is altijd beter dan toegevoegde zoet- of smaakstoffen.

Er zitten ook wel nadelen aan dit product, maar afhankelijk van wat jij het belangrijkst vindt, kan je het beste collageenpoeder voor jezelf eruit pikken. Bij de Beauty Collageen Poeder van Vital Proteïns is de prijs hoger dan de meeste alternatieven. Per severing kost het ongeveer 1,43 euro, terwijl het bij andere merken vaak rond de 0,76 of 0,83 cent per servering zit. Ook dit is natuurlijk voor jezelf het best te bepalen wat je over hebt voor een collageenpoeder.

Verder is het aantal belangrijke aminozuren niet gespecificeerd in dit product. Collageen is een eiwit met achttien aminozuren. Misschien beter bekend als bijvoorbeeld AA’s. Echter is in dit product niet duidelijk welke er wel en welke er misschien niet inzitten. Aminozuren zijn eigenlijk de bouwstenen van eiwitten. Je lichaam breekt de eiwitten af tot aminozuren en gebruikt ze vervolgens voor verschillende lichaamsprocessen. Best belangrijk dus.

#2 Mattison Marine Collageen Blend

Mattison is een merk dat bekend staat om haar zuivere producten. Ze hebben in hun assortiment dan ook meerdere collageenpoeders waar je uit kunt kiezen. De Marine Collageen Blend kwam als tweede uit de test. Dat komt doordat deze blend gemaakt is van collageen uit de huid van vissen. Dit garandeert een hogere zuiverheid en een biologische beschikbaarheid.

Het collageen komt van wild gevangen vis of kweekvis die in open water zwemmen. Bij de kweekvissen worden een pesticiden gebruikt, dus je hoeft niet bang te zijn dat je die binnenkrijgt. Er wordt helaas niet duidelijk aangegeven of de wilde vis gevangen wordt met een MSC-keurmerk.

Dan nu over tot de belangrijke stoffen in deze collageenpoeder. Gelukkig zit ook in deze variant hydrolysaat, waarvan bekend is dat dit goed opneembaar is. Het product bevat ook een blend van Hyaluronzuur en natuurlijke vitamine c. Beide versterken elkaar en zorgen ervoor dat het collageen goed wordt opgenomen. Wat betreft de aminozuren zitten alle belangrijke in de blend. In tegenstelling tot het vorige product, staat hier wel een aminozurenprofiel vermeld. Zo kan je goed kijken welke belangrijke aminozuren er in dit product zitten en welke jij het belangrijkst vindt.

Mede daarom staat dit collageenpoeder op de tweede plaats. Het poeder heeft dan ook net iets meer nadelen dan het vorige product. Ondanks dat het collageen van peptan is, wat wel weer een goed teken is, kan het zo zijn dat dat collageen van kweekvis komt. Er is dus niet helemaal zeker of het wilde vissen zijn, of gekweekte vissen. Daarmee is het collageenpoeder ook niet geschikt voor veganisten en bevat het allergenen van vis, voor mensen die daar allergisch voor zijn. Daarnaast weten we niet hoe de vis gevangen wordt en daardoor ontbreekt het MSC-keurmerk voor duurzaam gevangen vis.

Ook ontbreekt de biotine in deze collageenpoeder. Biotine, heb je nodig om energie uit eten vrij te maken. Deze vitamine is betrokken bij de aanmaak van vetzuren en is ook heel belangrijk voor het zenuwstelsel. Vitamine B8, zoals biotine ook wel genoemd wordt, is belangrijk voor het aanmaken van keratine, de stof die je haar en nagels laat groeien en gezond maakt. Te weinig biotine kan je dus merken aan pluizig, droog haar en broze nagels. Deze stof is dus wel fijn om binnen te krijgen, bijvoorbeeld via een ccollageenpoeder.  

#3 Orangefit collageen booster (vegan)

Op de derde plaats komt wel een veganistische variant uit de bus. De Collageen Booster van Orangefit. Dit merk is volledig plantaardig en zorgt ervoor dat er een alternatief is voor

eiwitpoeders, eiwitrepen, groene shakes en dus ook Collageenpoeders.

Deze poeder is dus gemaakt met plantaardige ingrediënten en bevat dus niet rundercollageen of viscollageen. Maar wat zit er dan wel in dit poeder. Dat het even goed maakt als een dierlijke variant?

Dit poeder bevat hyaluronan en vitamine c, waardoor je eigen collageenaanmaak weer op gang gebracht wordt. Doordat deze variant plantaardig is, is de poeder vrij puur. Er zitten heel wat vitaminen in en dit product is vrij van toegevoegde suikers en smaakstoffen. Sterker nog, de smaak is eigenlijk niet aanwezig. Daardoor kan je deze poeder eigenlijk aan alles toevoegen. Je water, smoothies, thee, yoghurt. Het ligt er maar net aan waar je zelf het liefst je collageenpoeder mee inneemt.

Ook zitten in deze poeder zitten aardig wat aminozuren die voor je aan het werk gaan. Een hele lijst aan B-vitamine zitten verpakt in dit collageenpoeder. Van de bekende Vitamine B12 tot Vitamine B-8 (Biotine) en ook Vitamine B-9, foliumzuur en Vitamine B5calcium. Verder kan je ingrediënten herkennen zoals natuurlijk aroma’s, hyaluronan, rijst concentraat en gedeactiveerde droge gist.

Belangrijk wat in dit poeder is toegevoegd is zink. Zink is een uitstekende voedingsstof voor je huid. Zeker als je de zink inneemt en het van binnenuit laat werken.

Zink is een spoorelement dat onderdeel is van een groot aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de stofwisseling. Zink is onder andere nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel, en een goede werking van het afweer-/immuunsysteem. Daarnaast draagt zink bij aan de haargroei, behoud van sterke botten en versterking van cellen en weefsel, die de huid dus jong houden. Met andere woorden, een pluspunt in dit collageenpoeder.

Daarnaast draagt zink bij aan een gezonde huid en snelle wondgenezing, vermindert het de kans op infecties, longontsteking en slechtziendheid en kan zink de symptomen van acne verminderen.

Collageenpoeders die daadwerkelijk collageen bevatten zijn per definitie nooit geschikt voor iemand met een veganistisch dieet. Er worden wel collageen supplementen aangeboden voor vegans, alleen bevatten deze niet daadwerkelijk collageen. Vaak bevatten deze supplementen ingrediënten die het lichaam nodig heeft om collageen te produceren zoals vitamine C en zink.

#4 Collageen Solugel Poeder van Vitakruid

Daarnaast zijn er verschillende typen collageen. Dit product bestaat uit collageen type I, omdat het lichaam hier voor 90 procent uit bestaat. Bovendien gebruiken de meeste soorten weefsels type I, in verhouding tot type II en III. Dit product bestaat voor 99 procent uit puur collageen, doordat er geen onnodige toevoegingen inzitten.

Eiwit is opgebouwd uit aminozuren. Er zijn maar liefst 22 aminozuren, met ieder weer net een andere functie. Collageen bestaat uit 18 soorten aminozuren, waarin proline, glycine en hydroxyproline het grootste aandeel hebben, namelijk zo’n 55 procent. 

Het Collageen Solugel Poeder is een bron van pure eiwitten en heeft het beste aminozuurprofiel beschikbaar. Zo zijn de hoofdbestanddelen van collageen, glycine en proline, rijkelijk vertegenwoordigd voor de beste kwaliteit. In tegenstelling tot andere soorten eiwitten zijn onze collageenpeptiden ook rijk aan hydroxyproline. Daarnaast bevat ons collageen product acht van de negen aminozuren die essentieel zijn voor ons lichaam. 

We winnen collageen uit dierlijke bronnen. De populairste bronnen zijn vis en rund, waarvan de laatstgenoemde ook de basis is voor ons collageen-supplement. Uit de huiden extraheren we gelatine, die we vervolgens hydrolyseren. Hierbij wordt de proteïnesoort op molecuulniveau kleiner gemaakt. Deze kleinere collageen peptiden neemt ons lichaam beter op, waardoor we meer effect ondervinden van het collageen. Dit gebeurt met behulp van natuurlijke enzymen die de aminozuurketens opknippen in kleinere, behapbare stukken, zodat je lichaam het seller opneemt.

Hun product is uiterst zuiver, met maar liefst 99 procent puur collageen. Dat komt niet in elk collageenpoeder voor. Ook heeft het een zeer hoge opneembaarheid: binnen 15 minuten na inname werd hun collageen al in de bloedbaan teruggevonden.

Dit collageenproduct is een bron van pure eiwitten en heeft het beste aminozuurprofiel beschikbaar. Belangrijk, want zo weten we welke aminozuren erin zitten. Zo zijn de hoofdbestanddelen van collageen, glycine en proline vertegenwoordigd voor de beste kwaliteit. In tegenstelling tot andere soorten eiwitten zijn deze collageenpeptiden ook rijk aan hydroxyproline. Daarnaast bevat dit collageenproduct acht van de negen aminozuren die essentieel zijn voor ons lichaam. 

#5 Arctic Blue Vis Collageen Poeder Aardbei

De naam Arctic Blue Vis Collageen zegt genoeg. Dit collageenpoeder komt van vis, maar wel duurzaam gevangen vis. Ten minste, als we het MCS-keurmerk mogen geloven. De vis wordt gevangen in Noord-Noorweggen en vers verwerkt tot gehydrolsyeerd collageen. Daardoor heeft het een aangename smaak en is het aminozuurprofiel erg compleet.

Een vissmaak heeft dit poeder gelukkig niet, want hij heeft een lekkere aardbeiensmaak meegekregen. Je kan het poeder dus gewoon mixen met water, of er een lekkere verse sap van maken. Je hoeft dan alleen een schepje collageenpoeder toe te voegen en de aardbeiensmaak heb je al.

Het poeder bevat wel vitamine c en heeft een hoog gehalte aan aminozuren glycine, proline en hydroxyproline (de drie belangrijke bouwstenen). Toch is er niet een uitgebreid aminozuurprofiel te vinden bij dit merk en dit specifieke product. Ook bevat dit product geen biotine. Dat zijn toch wat meer nadelen ten opzichte van de andere producten die al besproken zijn.

Ook heeft dit product geen hyaluronzuur en dat is jammer, want dat wordt ook wel de kampioen van hydrateren genoemd. Door haar uitzonderlijke vermogen vocht vast te houden speelt hyaluronzuur een belangrijke rol in de hydratatie en het volume van de huid. Bij een grotere hoeveelheid van deze stof kan er meer water vastgehouden worden. Dit zal bijdragen aan een huid die beter gehydrateerd is, meer opgevuld is en daardoor minder lijntjes vertoont. Geen wonder dat er wordt gezegd dat water drinken belangijk is.

De effecten van hyaluronzuur zijn: behoudt de normale elasticiteit en uiterlijk van de huid. Het helpt de hydratatie van de huid en helpt ook de elasticiteit en zachtheid van de huid te behouden.

Viscollageen wordt wel gezien als de koningin onder het collageen. Dit komt omdat viscollageen het meest lijkt op het menselijk collageen. Omdat dit ook voornamelijk bestaat uit type 1 collageen.

Viscollageen is dus een perfecte manier om je essentiële aminozuren binnen te krijgen. Essentiële aminozuren kun je zelf niet maken en moet je dus zelf in voldoende mate innemen via voeding of supplementen.

Conclusie

Uit alle informatie over collageen blijkt dit product zeker geen overbodige luxe en is collageen niet alleen iets voor ouder wordende vrouwen die bang zijn voor rimpels. Collageen zorgt ook voor een goede gezondheid van botten, tanden en gewrichten.

Aangezien de collageenproductie al afneemt na je 25e, is het voor iedereen raadzaam om een collageenpoeder zoals Beauty Collageen Poeder Strawbery Lemon van Vital Proteins te gebruiken. Deze blijkt het meest veelzijdig en heeft de meeste voordelen voor iedere neutrale gebruiker. Mocht je veganistisch of pescotarisch eten, dan is deze optie niet geschikt, maar ook dan zijn er goede alternatieven.

Veelgestelde vragen

Hoe smaakt collageen?

Het klinkt niet per se direct aantrekkelijk om collageen in te nemen of op te drinken. Maar waar smaakt collageen eigenlijk naar? Gelukkig kunnen we je daarin geruststellen. Denk maar eens aan kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Dat is helemaal niet nodig! Collageen smaakt namelijk nergens naar, dus als je een maatschep poeder oplost in jouw glas water of kopje koffie, proef je er helemaal niks van. 

Welke typen collageen zijn er allemaal?

Er zijn minimaal 16 verschillende type collageen, maar ongeveer 85 procent daarvan behoort tot de type I, II en III. De verschillende type collageen hebben verschillende structuren en functies.

Welk type moet je hebben voor een sterke huid?

Type I komt voornamelijk voor in de huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden. De functie van dit collageen is vooral structuur geven. De structuur en opbouw gaat naar de huid, botten, pezen, kraakbeen, bindweefsel en tanden. Type II zot met name is elastisch kraakbeen, wat de gewrichten versterkt en soepel houdt. Type III komt ook weer voor in de huid, maar ook in de bloedvaten en klieren. Het ondersteunt de structuur van spieren, organen en slagaders. Type IV komt het minst vaak voor en bevind zich in de lagen van je huid. Dit type collageen helpt bij de filtratie. Je zal collageen voornamelijk in type I en type II tegenkomen.

Kan je teveel collageen binnenkrijgen?

Teveel collageen binnenkrijgen is mogelijk, echter is het niet zo dat een (te) grote hoeveelheid collageen binnenkrijgen schadelijk is. De absorptiesnelheid van je lichaam neemt af, waardoor er minder collageen opgenomen wordt.

Is collageen alleen dierlijk?

Ja, collageen is in principe alleen uit dierlijke bronnen te verkrijgen. Collageen wordt gewonnen uit huid, botten of kraakbeen van dieren. Ze noemen. viscollageen de koningin onder het collageenpoeder, omdat die structuur het dichtbij het collageen van mensen komt. Je kan veganistische varianten krijgen, maar die zullen geen echt collageen in zich hebben. Ze stimuleren enkel de aanmaak van je eigen collageen door de beste plantaardige ingrediënten samen te voegen.