Kapsels voor weinig en dun haar

woman with pixie cut hair
Photo by Юлиана Маринина on Pexels.com

Waar de ene is gezegend met vol, dik en lang haar, zal de andere het moeten doen met weinig en dun haar. Overigens zal je van beide kanten negatieve reacties horen. In het eerste geval is het haar ongetwijfeld te zwaar en wordt er vaak geklaagd over haarpijn; in het tweede geval valt er niks aan te doen en zouden bijvoorbeeld extensions dé oplossing zijn.

Goed, we gaan in deze blog niet in op de groep mensen met veel en dik haar. Zij zullen zich vast wel even redden. Daarentegen leggen we de aandacht op mensen, in dit geval vrouwen, met weinig en dun haar. Je kan er namelijk meer mee dan je wellicht denkt! Lees gauw verder om te ontdekken waar het dan precies over gaat.

#1 Messy bun

Een messy bun, of wel warrige knot, is het perfecte kapsel voor iemand met weinig en dun haar. Waarom? Nou, omdat je met wat trucjes het kan doen lijken alsof je veel meer haar hebt, dan je eigenlijk hebt. Kijk maar eens naar het onderstaande filmpje. De belangrijkste punten die zij volgt zijn: gebruik als basis een scrunchie in plaats van een dun elastiekje, trek je haar niet strak aan, probeer het haar wat te touperen en trek op het laatst al het haar nog net wat losser. Hoewel je bij haar aanzet goed ziet dat ze niet veel haar heeft, lijkt het vanaf de achterkant absoluut niet zo, gaaf hé?

#2 Pixie cut

Een pixie cut is een kapsel dat geregeld door vrouwen met dun(ner) haar wordt gedragen. Het haar is kort geknipt en valt rond langs het hoofd en de nek. Bovenop zitten dan wat langere lokken, dat een speelse uitstraling geeft. De vrouw op onderstaande foto draagt een zijscheiding, dat nog meer dynamiek aan het haar geeft. Het maakt dat je nog veel beter het haar kan stijlen. Wax, een kam om te touperen en haarlijk zijn je beste vrienden, omdat die het haar gedurende dag wat voller laat lijken. Mocht je lang haar hebben en dit wel een hele heftige lengte vinden? Geen paniek, er komen nog veel andere opties om je haar te stylen, in het geval van dun en weinig haar.

#3 Lob

Vaak geldt, hoe langer het haar, hoe dunner het lijkt. De puntjes lijken altijd te pieken, al heb je vorige week nog een bezoekje aan de kapper gepleegd. En waar het op je hoofd nog wel oké lijkt, is de onderkant vaker in een knot of staart gebonden, dan dat het langs je hoofd hangt. Zoals te zien op onderstaande foto, kan een goed kapsel een wereld van verschil bieden. Dat komt niet alleen door de waves die zijn gemaakt, maar ook doordat het kapsel rechts korter aan de achterkant is dan aan de voorzijde. Bovendien valt het niet veel langer dan haar schouders. Met een kwartiertje extra in de ochtend, nadat je een geweldig kappersbezoekje hebt gepleegd, kan je zelfverzekerd de deur uitstappen.

#4 Pony

Wederom niet iedereens favoriet, maar zeker een oplossing om meer volume te creëren of in ieder geval te doen lijken alsof. Je hoeft niet meteen je haar kort te knippen, want ook bij de dames met langer haar, zal deze haarstijl goed staan. Het volume ontstaan met name omdat de focus wordt verlegd. In plaats van dat het haar sluik langs je haar valt, sta je in dit geval al op met een beweeglijk kapsel. Vrouwen met stijl haar kunnen er voor kiezen het zo stijl en sluik mogelijk houden, maar het creëren van volume zoals hieronder, is ook erg goed te doen. Wellicht kan je je laten inspireren door de kapper, die je ongetwijfeld producten zal aanraden.

#5 Lange laagjes

Een andere manier om meer uit je haar te halen, is door lange laagjes te laten knippen. Je kan nog steeds je haar in een staart, knot of op een andere manier vast dragen, maar hebt in ‘losse’ stand wat meer volume. We zouden aanraden de laagjes echt door een kapper te laten knippen, omdat dit toch wat moeilijker is dan je misschien denkt. Het is bij lange laagjes leuk om knippen te dragen, het aan de onderkant van elke laag te krullen of het in een zijscheiding te dragen. De lange laagjes vallen in het laatste geval nog beter over elkaar en je zal zijn voorzien van een speels kapsel.

Kan je dun haar dikker maken?

Nee, het is een fabeltje dat haar dat dun groeit, ineens dikker worden. Alle shampoos en dergelijke producten die dat beweren, kan je meteen aan de kant schuiven. Wel kan het zijn dat je veel last hebt gehad van haaruitval en dus weinig haar hebt. Dat ‘weinige’ haar kan je mogelijk wel weer vermeerderen. In ieder geval zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de algehele gezondheid van je haar te verbeteren. Wellicht dat je zo zelfs de illusie van dikker haart creëert.

 1. Haarverzorging
  Vermijd bijvoorbeeld shampoos en andere haarproducten met siliconen. Hiervan staat bekend dat ze het haar verzwaren, waardoor het dus erg naar beneden valt. Wil je wat volume creëren, dan kan je na een kwartier alweer opnieuw beginnen, bewijze van spreken. Laat je door een professional adviseren wat dan wél goed voor je zou zijn.
 2. Vermijd hitte
  Overmatig gebruik van hete stylingtools en strakke haarstijlen, kan het haar beschadigen, dunner laten lijken en dus je look in kwaliteit verminderen.
 3. Gezonde voeding
  Een uitgebalanceerd dieet, rijk aan voedingsstoffen als proteïnen, vitamines en mineralen, zullen wellicht bijdragen aan de algehele gezondheid van je haar. Een voordeel: je rest van je lichaam zal er ook baat bij hebben. Je zal lekkerder in je vel komen te zitten.
 4. Drogen en stylen
  Föhn je haar ondersteboven om wat extra volume aan de wortels te geven. Gebruik stylingproducten als mousse of volumepoeder om het haar meer textuur en body te geven, mits deze producten natuurlijk veilig zijn om te gebruiken.

Met het juiste kapsel, een dosis zelfvertrouwen en de juiste manier van stylen, weet je ongetwijfeld wat meer leven te brengen in je dunne en weinige haar. Laat je inspireren en geniet!