Een opgeruimd huis met kinderen: hoe doe je dat?

Het runnen van een huishouden met kinderen kan een uitdaging zijn, vooral als het gaat om het handhaven van orde en netheid. Gelukkig zijn er verschillende strategieën en handige oplossingen die kunnen helpen bij het creëren van een opgeruimd huis. Zelfs met actieve kleintjes in de buurt! Hier zijn vijf tips om wat orde te scheppen in de chaos.

1. Gebruik stekkerblokken voor apparatuur

Elektronische apparaten zijn overal in huis te vinden. Met de bijbehorende snoeren kan het snel rommelig worden. Investeer daarom in stekkerblokken met meerdere stopcontacten en USB-poorten om al die elektronica op één plek op te laden. Door een centrale oplaadplek te creëren, voorkom je rondslingerende snoeren en houd je de ruimte georganiseerd. Zeker met kleine kinderen in huis is dit een belangrijke oplossing. Met een stekkerblok van bijvoorbeeld Stekkerblokkenshop.be houd je de snoeren op de juiste plek én buiten bereik van kinderhandjes. Niet alleen opgeruimd, maar ook veilig dus!

2. Zoek goede opruimoplossingen voor speelgoed

Je kent het vast: ’s avonds heb je al het speelgoed opgeruimd en de volgende ochtend vroeg ligt de hele kamer al weer vol. Speelgoed lijkt vaak een eigen leven te leiden en verspreidt zich razendsnel door het huis. Gebruik daarom opbergmanden, bakken of kisten om speelgoed netjes op te bergen wanneer het niet in gebruik is. Maak er een routine van om samen met de kinderen aan het einde van de dag het speelgoed op te ruimen en terug te plaatsen in de daarvoor bestemde opbergplekken. Zo heb je misschien niet de hele dag een opgeruimd huis, maar ’s avonds als de kinderen naar bed zijn in ieder geval eventjes wel.

3. Zet labels en sorteerbakken in

Maar met alleen een paar grote bakken of kisten voor het speelgoed ben je er nog niet. Het is namelijk ook belangrijk om overzicht te houden. Je wilt niet dat alle bakken op hun kop gezet worden wanneer die favoriete speelgoedauto of lievelingstrui niet te vinden is. Maak om dat te voorkomen gebruik van labels en sorteerbakken om spullen georganiseerd te houden. Label bijvoorbeeld bakken met kleding, schoenen, knutselspullen of schoolbenodigdheden, zodat iedereen weet waar alles hoort. Op deze manier wordt het opruimen een stuk eenvoudiger en efficiënter.

4. Bewaar geen overbodige spullen

Een van de beste manieren om een opgeruimd huis te behouden, is door te minimaliseren. Ga regelmatig door spullen heen en verwijder wat niet meer wordt gebruikt of nodig is. Door alleen de essentiële items te bewaren, voorkom je dat het huis overvol raakt en wordt het gemakkelijker om alles georganiseerd te houden. Een handige stelregel daarbij: heb je iets de afgelopen drie maanden niet gemist? Dan is de kans groot dat je het nooit gaat missen. Doe het dan dus weg. Breng nog goede spullen naar de Kringwinkel of maak er een vriend of kennis blij mee.

5. Laat je kinderen meehelpen

Ruim jij pas op wanneer de kinderen naar bed zijn? Dat is op zich best efficiënt, maar hierdoor leren je kinderen niet om hun eigen rommel op te ruimen. Betrek de kinderen bij het opruimproces en maak er een gezamenlijke activiteit van. Geef ze taken die passen bij hun leeftijd en vaardigheden, zoals het opruimen van hun speelgoed of het helpen sorteren van wasgoed. Door kinderen te betrekken bij het opruimen, leren ze verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen spullen en omgeving. Zo kun je samen een opgeruimd huis creëren, waarin je comfortabel kunt leven en spelen!