Hoe beïnvloedt kalkaanslag je koffie?

Voor veel Nederlanders is koffie een dagelijkse bron van energie. We kunnen de dag niet starten zonder een heerlijk kopje. Herkenbaar? Vast wel. Maar wist je dat je je koffie erg makkelijk kunt bederven wanneer je je koffieapparaat niet regelmatig schoonmaakt? Dit komt door de kalkaanslag. In dit artikel vertellen we je meer over de invloed van kalkaanslag. Na het lezen van dit artikel zal koffiezet ontkalker gegarandeerd op je boodschappenlijst staan. 

Wat is kalkaanslag precies?

Kalkaanslag, ook wel kalksteen genoemd, is een ophoping van minerale afzettingen die ontstaan wanneer water met een hoog mineraalgehalte verdampt. Dit is precies wat er in jouw koffiezetapparaat gebeurt. Zo’n ophoping klinkt niet heel smakelijk, maar wat is het effect nu precies?

De effecten op de smaak van je koffie

Kalkaanslag in je koffieapparaat kan ervoor zorgen dat je koffie erg onaangenaam gaat smaken. Je espresso, cortado of latte machiatto zal bitterder smaken op het moment dat je je koffiezetapparaat niet ontkalkt. Dit komt doordat de mineralen die vastzitten, zich vermengen met de aroma’s van de koffie. Kalkaanslag verstoort het proces van de perfecte extractie van de smaken van de koffieboon. Dit zorgt ervoor dat je kopje koffie niet lekker zal smaken. 

De effecten op je koffiezetapparaat

Naast dat kalkaanslag de kwaliteit van je koffie aantast, is kalksteen ook erg slecht voor je koffiezetapparaat. Zo leidt kalkaanslag tot een verminderde efficiëntie. De kalkaanslag hoopt zich namelijk op in je apparaat, waardoor het de machine meer tijd kost om op te warmen. Dit verbruikt een stuk meer energie. Daarnaast kan kalksteen leiden tot de verstopping van leidingen en slangen in je koffiezetapparaat. Dit zorgt ervoor dat er minder water kan doorstromen. Dit is iets wat de doorloopsnelheid van het proces van het koffiezetten aanzienlijk kan verlagen. Beide effecten kunnen een naar gevolg hebben. Namelijk het verkorten van de levensduur van je koffiezetapparaat. Dit wil je absoluut vermijden. Ontkalk je koffieapparaat dus.

Hoe kun je je koffiezetapparaat ontkalken?

Er zijn veel verschillende manieren om je koffiezetapparaat te ontkalken. Denk hierbij aan commerciële oplossingen, waarbij je een tablet in het waterbassin gooit en dit z’n werk laat doen. Ook zijn er veel huis-tuin-en-keuken-oplossingen, waar azijn en citroenen aan te pas komen. 

Al met al kunnen we concluderen dat kalkaanslag iets is wat we absoluut willen vermijden in onze koffiezetapparaten. We willen kunnen genieten van een heerlijk bakje om de dag goed te beginnen. Ontkalk je apparaat om een heerlijke smaak en een lange levensduur van je machine te garanderen. Proost!